Десятиденний термін, протягом якого коаліція має довести своє існування, розпочав свій відлік. Одначе народні депутати так і не дійшли одностайного висновку: чи треба збирати підписи 226 обранців.
Принаймні частина фракції «НУ—НС», очолювана Миколою Мартиненком, заявила, що розпочинає збір підписів на підтвердження існування чинної коаліції. У відповідь Роман Зварич зауважив, що підписи «ніхто не збиратиме, оскільки цього не вимагають ні Конституція, ні Регламент Верховної Ради». Депутат упевнений, що, оголосивши десятиденний строк, Голова Верховної Ради таким чином вирішив стимулювати входження фракції або в діючу, або в нову коаліцію. При цьому він нагадав, що для розвалу чинної більшості було б достатньо заявити про вихід із неї Блоку Литвина. Олег Зарубінський (Блок Литвина) повідомив, що його фракція, скоріше за все, надасть необхідні підписи для доказу існування коаліції.
У БЮТі ж вимогу глави парламенту вважають незаконною. Про це заявив Сергій Міщенко. За його словами, закон про Регламент не має зворотної сили, тому норма про надання підписів діятиме лише для новостворених коаліцій.
Та все ж Партія регіонів упевнена у створенні нової більшості. На цьому неодноразово наголошували і Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович, і Олександр Єфремов. Регіонали впевнені, що більшість не зможе засвідчити свою легітимність 226 підписами, а відтак глава парламенту оголосить про її розпуск. Тоді в дію може вступити тридцятиденний термін, після якого можуть з’явитися підстави для розпуску парламенту. Саме це, впевнені в ПР, змусить «НУ—НС» сісти за стіл переговорів.
Щоправда, і в переговорному процесі, який веде Партія регіонів, не все так гладко. Принаймні, за твердженням позафракційного Тараса Чорновола, регіонали закрили переговори про створення нової коаліції. Зокрема через те, що «кількість депутатів з «Нашої України», що були гарантовані для створення нової коаліції, з 34 скоротилася до 15». На думку депутата, найближчими днями буде відновлено в повному обсязі стару «помаранчеву» коаліцію, підкріплену 226 голосами.