Таке рішення було прийнято на пленарному засіданні Верховної Ради АРК у Сімферополі. Його підтримали 82 депутати. Кримські депутати просять своїх українських колег внести у Верховну Раду України законопроект «Про внесення зміни до статті 136 Конституції України» і підтримати його під час розгляду.
Водночас депутати Верховної Ради АРК відправили звернення до Конституційного Суду України із проханням перевірити, чи відповідає Конституції президентський указ про присвоєння лідерові українських націоналістів Степану Бандері звання «Герой України».
А також сесія звернулася до Віктора Януковича, як новообраного Президента України, з проханням забезпечити проведення зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти в автономії мовами, якими учні навчалися. В автономії майже 90% школярів навчаються російською мовою, проведення тестування українською знижує їхню конкурентоспроможність під час вступу до вузів, заявили у Верховній Раді АРК.
 ДУМКИ З ПРИВОДУ
Михайло Чечетов (Партія регіонів):
— Усі рішення, хто б і де їх не ухвалював — у Києві, у Криму, у Львові чи в Донбасі — мають базуватися на тому, чи зміцнюють вони цілісність України. От указ Президента про присвоєння Бандері звання Героя хіба зміцнив Україну в цілому? Ні. Тому ще раз наголошую: даючи оцінку будь-якому рішенню, маємо розглядати його через призму можливих наслідків для єдності країни, маємо проаналізувати, чи таке рішення сприяє консолідації суспільства.
Анатолій Гриценко («НУ—НС»):
— Думаю, що депутатам Верховної Ради, а не «Верховного Совєта» Криму, треба ще раз згадати, громадянами якої країни вони є. Якщо серед них є такі, що мають по кілька паспортів, в тому числі Росії, то вони мають про це чесно заявити. А якщо у них лише український паспорт, то такі рішення нелогічні, недоречні та шкідливі за своїми наслідками. Зараз, після таких непростих виборів, потрібно займатися питаннями економіки, відновлювати суверенітет країни. Адже ми все менше ухвалюємо самостійних рішень, нам весь час диктують як не з Москви, то з Брюсселя чи Вашингтона. Тому не варто підігрувати тим, хто хотів би бачити Україну територією. Я проти таких рішень. І вважаю, що Верховна Рада України не підтримає пропозицій Верховної Ради Криму. Вона не стане «Верховним Совєтом», а залишиться Верховною Радою Криму.
Записав Сергій КОВАЛЕНКО.