Небайдужі земляки змусили міськраду переглянути «проросійське» рішення
 
Проте зробили це депутати Полтавської міськради лише надвечір, терміново зібравшись на позачергову сесію. А минулої п’ятниці на «черговій бюджетній» сесії вони не схвалили проект рішення стосовно визнання Росії країною-агресором, а так званих «ДНР» та «ЛНР» — терористичними організаціями.
Власне, у запропонованому одним із депутатів проекті йшлося про підтримку Звернення Верховної Ради до ООН та інших міжнародних інституцій із закликом до такого визнання. Наприкінці пленарного засідання згадану пропозицію внесли на розгляд, але міський голова Олександр Мамай і ще 12 депутатів під час голосування утрималися. І хоча більшість присутніх на сесії обранців громади (20 із 32) її підтримали, для прийняття рішення, з урахуванням депутатського загалу, не вистачило шести голосів. Таку «сенсацію», звісно, одразу підхопили російські пропагандистські телеканали. Про неї заговорили скрізь. То звідки «ростуть ноги» такого ганебного голосування в «серцевинному» місті України?
У коментарі журналістам одразу після сесії Олександр Мамай зазначив, що він особисто вважає самопроголошені «республіки» терористичними організаціями, а от для визнання Росії агресором депутатам, певно, не вистачило... доказів. Наступного дня було оприлюднено датоване попереднім числом розпорядження міського голови про «зупинення» скандального рішення та скликання на вівторок, 3 лютого, позачергової сесії міськради, на якій це питання розглянуть повторно. Підставою для цього стали нібито порушення норм Регламенту під час першого розгляду проекту.
Хоча такі «маневри» очільника Полтави більше нагадують хорошу міну за поганої гри. Скажімо, депутат міськради Олексій Горик, який очолює «регламентну» комісію, переконаний: за «провально-
го» голосуванні частина колег утрималися тільки «за прикладом» міського голови. Усі бачили, що «задній хід» він увімкнув після масового обурення земляків, яких просто шокувало таке «загравання» з Росією. Уже в п’ятницю по обіді, тобто одразу після сесії, на східцях будинку міськради із плакатами «Геть агентів Кремля!» стояли зо два десятки небайдужих полтавців. «Такого плювка в наші душі ми терпіти не будемо!» — сказала тоді власкору «Голосу України» знана місцева художниця, одна з найдіяльніших активісток Майдану Юлія Петушинська.
У суботу під стіни міськради вийшли майже тисяча мешканців міста. Тут відбувся велелюдний мітинг за участю народних депутатів України Сергія Капліна та Андрія Реки. На ньому промовці пропонували вручити згаданим міським депутатам-«утриманцям» повістки на фронтову передову, щоб вони пошукали «доказів» агресії Росії під вогнем її «Градів» і мінометів... Люди вимагали негайного проведення сесії для перегляду «проросійського» рішення. За відсутності міського голови, котрий саме в цей день «відрядив» себе до Харкова, щоб укотре не брати участі в судовому засіданні за звинуваченням його в корупції, учасники мітингу навіть почали перекривати центральну автомагістраль. Чимало мітингувальників зайшли до сесійної зали міськради, щоб таки дочекатися «повторного» зібрання депутатів. Однак звістка про скликання сесії на вівторок трохи остудила пристрасті.
Та все-таки зо два десятки активістів вирішили ночувати у згаданій залі й, урешті, піти звідти тільки після проведення позачергової сесії. Тож принаймні до вівторка, змінюючи один одного, місцеві політики й громадські діячі збиралися залишатися там «на чатах». Сумнівів у тому, що сьогодні міськрада ухвалить «суголосне» з волею абсолютної більшості полтавців рішення, практично ні в кого не виникало. Не тільки тому, що питання про перегляд попереднього, скандального, залишилося єдиним у порядку денному. В іншому разі земляки просто не дали б допрацювати лічені місяці до закінчення нинішньої каденції ні міському голові, ні депутатам міськради. 
Полтава.
 
P.S. Вочевидь, побоюючись народного гніву, О. Мамай не став чекати вівторка й зібрав депутатів на сесію під кінець робочого дня в понеділок. На ній більшість (33 із 49 ) депутатів проголосували за визнання Росії країною-агресором, а «ДНР» та «ЛНР» — терористичними організаціями. «За» таке рішення віддав свій голос і міський голова Олександр Мамай.
 
Під час суботнього мітингу біля стін Полтавської міськради.
Фото автора.