Невідома тварина, від набігів якої торік потерпали селяни з Бакаївки Ічнянського району Чернігівщини, тепер навідується й у інші населені пункти області. Цієї зими «чупакабра», як охрестили звіра люди, душила кролів у селах Борзнянського, Менського та Щорського районів.

 

Найбільше, за наявною інформацією, постраждали господарства села Шаповалівка на Борзнянщині. Тут «чупакабра» поорудувала у двох десятках дворів, задушивши більше сотні кроликів. Прикметно, що ніяку іншу живність — курей, качок, гусей, козенят — вона не чіпає. Навіть якщо доступ до них легший. Частину кролів хижак з’їдає, а решту викладає біля кліток рівними рядами.

Останній набіг на Шаповалівку стався у ніч з 1 на 2 лютого. Люди налякані, тому що собаки на цю істоту не реагують — чи то бояться, чи не чують її. Відсутність крові на тушках задушених тварин вселяє очевидцям думку, що тварина її випиває. Мисливцям вистежити хижака поки що не вдається. На сьогодні їм відомо лише, що ця тварина має зуби, кігті й велику фізичну силу, пересувається на двох задніх лапах, очевидно, стрибками і здатна долати півтораметровий паркан. Слідів, подібних тим, які залишає невідома тварина, місцевим мисливцям ніколи не доводилось бачити.

Зоолог з Чернігова Олег Поясник знайшов у Шаповалівці Борзнянського району Чернігівщини кіготь тієї самої «чупакабри», яка душить у селян кролів. Туди він їздив відразу після останнього набігу хижака на селянське господарство, який стався в ніч з 1 на 2 лютого. За словами спеціаліста, цей кіготь не може належати жодній тварині з тих, що водяться в Україні.

Зоолог розповів, що донедавна скептично ставився до повідомлень про появу на Чернігівщині «чупакабри» — хижака, який висмоктує, як вважають очевидці, кров зі своїх жертв. Та коли випадки нищення кролів почастішали, він прихопив із собою капкан, живця (кролика) і поїхав у Шаповалівку з наміром допомогти людям спіймати злодія. Проте після дослідження місця події зрозумів, що справа значно серйозніша, ніж він очікував: звір дуже великий, сильний, з невластивою хижакам поведінкою, і звичайний капкан — не для нього.

«Те, що я побачив на власні очі, мене просто шокувало. Ця істота (не можу назвати її твариною) має дуже велику фізичну силу. Коли вона не може відкрити клітку, то просто розламує її. Дуже дивно, як вона відмикає ті запори. Адже це можна зробити тільки за умови добре розвинених пальців. А оте викладання мертвих кролів у ряд? Хижаки так не роблять. Дана істота пересувається стрибками. Її сліди можна бачити на відстані 1,5—2 метри один від одного. В низці випадків вона перестрибувала через півтораметровий паркан. А глибина слідів — це щось неймовірне! У пухкому свіжому снігу, в який провалюється навіть невеличкий собака, ця істота залишила відбитки близько 2 см завглибшки. І таких слідів я ніколи в житті не бачив. Кажу це як людина, котра має великий досвід роботи з дикими тваринами», — зазначив зоолог.

«Оглянувши й промацавши тушки загиблих кролів, ніяких зовнішніх ушкоджень я не виявив, але у всіх були зламані хребти. Все це дуже складно зрозуміти, адже зазвичай хижаки вбивають жертву для того, щоб її з’їсти. Поведінка цієї істоти, яка вбиває заради вбивства — це щось аномальне. Дивує також і те, що собаки на неї не реагують, навіть коли знаходяться неподалік кліток із живністю. Схоже, що ця істота для них «неінформативна», — вважає О. Поясник.

Кіготь істоти він знайшов, ідучи її слідами. Говорить, що дослідить його сам і покаже харківським колегам. За формою, зазначає зоолог, він не схожий на кіготь хижої тварини, а, ймовірніше, призначений для якихось руйнівних дій.

Робити якісь висновки Олег Поясник на сьогодні не готовий. Поки що він осмислює зібрану інформацію і має намір продовжити розпочате дослідження. Виготовлення пастки теж потребує часу, оскільки до цієї справи, вважає спеціаліст, потрібен особливий підхід.

До переїзду в Чернігів Олег Поясник багато років жив і працював у Харкові. Свого часу закінчив аспірантуру в Москві, але захиститися не встиг — у науці почалася криза, пов’язана з розпадом Радянського Союзу. Після того О. Поясник відкрив власну фірму і зайнявся приватним бізнесом, пов’язаним із дикими тваринами. Зокрема, співпрацював із зоопарками.

Укрінформ.

Чернігівська область.