Народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Володимир Дудка (група «Суверенна європейська Україна») наполягає на невідкладному ухваленні законопроекту щодо зняття обмеження на сертифікацію ліків, необхідних у зоні АТО, відповідно до доручення Президента України. «На цю проблему звернув увагу Президент», — сказав парламентарій.
Як відомо, Президент України Петро Порошенко доручив міністру охорони здоров’я України протягом тижня вирішити питання зняття обмеження на сертифікацію ліків, яких нині потребують військові в зоні АТО, та забезпечення вояків необхідними ліками. Йдеться про сертифікацію ліків, які ввозять з-за кордону і, на переконання глави держави, вони не потребують додаткової перевірки в країні, оскільки вже сертифіковані в Європейському Союзі.
Варто наголосити, що
норма щодо зняття обмеження на сертифікацію ліків, необхідних військовим у зоні бойових дій, міститься в законопроекті «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо удосконалення порядку забезпечення населення лікарськими засобами, призначеними для лікування соціально небезпечних та тяжких хвороб» (реєстр. №3818), ухвалення якого вже протягом двох місяців відкладається і постійно переноситься в порядку денному.
 Ініціатором законопроекту є Володимир Дудка. «Вже два місяці, як намагаюся провести закон про визнання європейської та американської реєстрацій ліків в Україні, у тому числі для потреб військових. Закон повністю готовий до другого читання», — зазначив В. Дудка. Проблема полягає в тому, що певні ліки, наприклад, сироватки від укусів отруйних змій та павуків, від газової гангрени — у дефіциті в зоні АТО, оскільки вони не зареєстровані в Україні.
За словами парламентарія, це питання не належить до компетенції Міністерства охорони здоров’я України і має бути невідкладно вирішене на законодавчому рівні. Парламентарій сподівається, що законопроект розглянуть сьогодні.
Вл. інф.