Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до Закону «Про державну підтримку сільського господарства України» (щодо вдосконалення механізмів підтримки сільськогосподарських підприємств). Про це йшлося у вівторок під час засідання комітету.

Документ передбачає, що покупець сільськогосподарської продукції зобов’язаний оплатити придбаний товар після його отримання або після прийняття товаророзпорядчих документів на нього у строк до 40 календарних днів. У разі невчасних розрахунків за товар стягується пеня у розмірі 0,1 відсотка вартості неоплаченої продукції за кожний день прострочення. А за прострочення понад 14 днів додатково торговельним мережам загрожуватиме штраф у розмірі 7 відсотків зазначеної вартості. Пеня та штраф можуть бути й більшими, якщо це передбачено договором купівлі-продажу.
Прийняття такого законопроекту, наголошували під час засідання як народні депутати, так і представники Мінагрополітики, дозволить чітко окреслити граничні строки оплати товару. Це сприятиме зростанню відповідальності з боку покупців сільгосппродукції та правовій захищеності продавців.
На знімку: голова комітету Микола Присяжнюк.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.