Наступ триває

Над будівлею міської ради Красного Луча замайорів український прапор. Під натиском сил АТО «ополченці ЛНР» і російські козаки тікали з центру міста, але продовжували завдавати удару у відповідь. Поки йшли бої, мешканцям майже два дні довелося сидіти в погребах і підвалах, рятуючись від артобстрілів. З різних точок міста було чути залпи, свист снарядів і вибухи, інтенсивне переміщення військової техніки. По комендатурах бойовиків було завдано точкових ударів, і вони були змушені відступити. А напередодні сили антитерористичної операції зайняли населені пункти Міусинськ і Пантелеймонівка, що біля Красного Луча. Українські війська продовжують наступ, проте бойовики «ЛНР» вперто чинять опір.
Не знижується напружена ситуація в Станично-Луганському районі. Тут терористи ведуть постійний вогонь, у тому числі й з установки «Град» в напрямку села Макарове, біля якого дислокується українська частина. Як розповідають жителі, бойовики стріляють із зеленої смуги і дворів приватних будинків. Одна ракета реактивної системи залпового вогню відхилилася від попередньої цілі й влучила в район вулиці Учебної та станції Нова Кондрашевська в Станиці Луганській. У результаті влучення снаряда три жінки загинули на місці. В тому само районі місцевими жителями був помічений безпілотний літальний апарат, який використовувався для виявлення позицій сил АТО й коректування артилерійського вогню. А в районі села Малинове терористи «ЛНР» викопали ряди траншеї й укріпили тут свій блокпост. До речі, цей населений пункт служив неофіційним напрямком для виїзду з Луганська в безпечну зону, яку контролюють українські війська. Блокпостів бойовиків у цьому районі не було, тому луганці власними авто вибиралися по піщаному ґрунту, де не може пройти важка техніка. Крім того, у Малиновому розташована свердловина, з якої мешканцям обласного центру поставляли екологічно чисту воду. Сьогодні ця територія підконтрольна бойовикам.
Зазнаючи поразки на окремих фронтах, бойовики «ЛНР», проте, створюють видимість упевненої перемоги. У Червонопартизанську вони влаштували урочисте відкриття контрольно-пропускного пункту на кордоні. Як розповідають очевидці, «...керівники «ЛНР» прибули на машинах з написом «уряд». Усім присутнім роздавали гуманітарну допомогу. Спеціально для підтримання гарного настрою до міста завезли пиво й відкрили кафе». Після того як через Червонопартизанськ увійшла велика група озброєних людей, які не приховували, що прибули з Осетії, тут почали ремонтувати дорогу до КПП і організовувати гуманітарний коридор у Росію. Сьогодні бойовики агітують жителів області скористатися можливістю виїхати до Росії, гарантують цілковиту безпеку й часом обстрілюють колони біженців, які користуються коридором, відкритим українською стороною.
Бойові дії дедалі ближче підбираються до Стаханова. У самому місті спокійно, однак добре чути вибухи в районі селища Максимівка, міст Ірмине і Первомайськ. Стаханов сьогодні спорожнів, більша частина населення вже покинула місто. Виїхали й ті, хто раніше не планував виїжджати. Крім проблем з електроенергією, продуктами, зв’язком та ін. багато стахановців втратили роботу. Зокрема, вночі з 8 на 9 серпня на ВАТ «Стахановський завод феросплавів» увірвалися озброєні люди. Вони вигнали всіх працівників, які перебували в цей момент на заводі, і тепер нікого на підприємство не пускають.
Луганськ в облозі
На території східних кварталів Луганська жителі виявили кілька місць, де є сильний сигнал мобільного оператора, і сьогодні тут у різний час збирається до 300 луганців, щоб додзвонитися до своїх рідних і близьких. Пошуки сигналу мобільного зв’язку в окремих випадках закінчуються трагічно. Мобільні телефони приймають сигнал мережі вкрай рідко й тільки на окремих підвищеннях. Намагаючись зв’язатися з рідними, один луганчанин змушений був піднятися на дах багатоповерхового будинку і звідти розмовляти. Зі слів очевидців, чоловіка помітила група бойовиків зі зброєю і прийняли його за коректувальника артилерії сил АТО. Нічого не питаючи, вони почали бити людину і зупинилися тільки тоді, коли на допомогу луганчанину прийшли мешканці будинку. Вони змогли переконати бойовиків, що їхній сусід не займається передачею даних про позиції терористів «ЛНР». Чоловік залишився живий, але дістав численні травми. Бойовики жорстоко розправляються з усіма підозрілими людьми. У місті, наприклад, небезпечно пересуватися на велосипеді, оскільки власників двоколісного транспорту підозрюють у збиранні даних.
У Луганську вже третій тиждень немає світла, води і зв’язку, а в деяких мікрорайонах і газу, через те, що під час артобстрілу постраждав газопровід. Підрахувавши збитки, заподіяні бойовими діями, і реальні можливості відновлення електропостачання, луганські енергетики оптимістичних прогнозів не дають і обіцяють повністю відновити світло лише протягом місяця за умови мирної обстановки. Водночас глава «ЛНР» Валерій Болотов запевняє жителів, що найближчим часом електропостачання в Луганську буде повністю відновлено. І розповідає, як це буде зроблено — за рахунок генераторів, отриманих як «гуманітарну допомогу із Чечні». За його словами, в «ЛНР» зараз також займаються вирішенням питань, що стосуються соціальних виплат. З цього приводу луганці іронізують: «Із яких коштів будуть проводитися ці виплати? З тих, що викрали з банків? Чи це Путін з нами поділився?».
Жителі розповідають, що терористи «ЛНР» умисно ведуть вогонь по школах, лікарнях, підстанціях, котельнях та інших об’єктах інфраструктури, щоб завдати максимальної економічної шкоди місту. 9 серпня в Луганську в результаті мінометного обстрілу кварталу Дзержинського була ушкоджена котельня. Днями раніше, обстрілу було піддано ще одну котельню на кварталі Ленінського комсомолу.
Діти повинні бути в безпеці
Міністерство соціальної політики України починає масштабну евакуацію всіх дітей із зони АТО. Робиться це для запобігання ситуації з використанням дітей як «живого щита».
Станом на 7 серпня з Луганської й Донецької областей до міст України переїхали 43 дитячих будинки сімейного типу та 85 прийомних родин. Сьогодні на Луганщині в небезпеці й під загрозою викрадення залишаються 170 дітей. За наявною інформацією, на даний момент бойовики продовжують чинити тиск на адміністрацію туберкульозного диспансеру міста Алчевська, щоб вивезти в Росію понад двадцять дітей, які перебувають тут на лікуванні. Крім того, досі не вивезені на безпечні території вихованці Краснодонського обласного дитячого будинку-інтернату, в якому нині майже 130 вихованців і 64 з них — лежачі, та Ровеньківського обласного дитячого будинку-інтернату, де понад 170 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки. Уповноважений Верховної Ради України із прав людини Валерія Лутковська звернулася з відкритим зверненням до Уповноваженого із прав людини в Російській Федерації Елли Памфілової і повідомила про факти збройного перешкоджання евакуації осіб, у тому числі великої кількості дітей з території Луганської області.
Офіційно
«Державна казначейська служба України повідомляє, що у зв’язку з проведенням воєнних дій у Луганську Головне управління казначейства в Луганській області здійснюватиме свою діяльність із 11 серпня 2014 року в місті Сватове Луганської області».