Вечірнє засідання 16 лютого
Народні обранці розглянули законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження десятирічного терміну навчання для здобуття повної загальної середньої освіти. Автор законопроекту — народний депутат Анатолій Гриценко — переконував, що запровадження дванадцятирічної системи освіти в середній школі не дало позитивного результату і не дасть, бо діти не стали здоровішими, рівень освіти їх не підвищився. Натомість будуть гірші наслідки з точки зору демографії, бо сумом і напівжартом кажуть: у першому класі половина ходить в памперсах, а в останньому половина вагітних. «Ми пропонуємо не назад в Радянський Союз рухатися і не далі від Європи цією законодавчою ініціативою, а рухатися до здорового глузду», — наголосив доповідач.
За словами А. Гриценка, підтримують повернення до 10-річної системи середньої освіти і вчителі, і батьки, і діти, і керівництво шкіл (якщо на них немає тиску чиновників від освіти). У свою чергу голова Комітету з питань науки і освіти Володимир Полохало назвав цей законопроект «антиосвітянським, реакційним». Профільний комітет рекомендував направити його на доопрацювання.
Розділилися думки депутатів і під час обговорення. Прихильники законопроекту зазначали, що в системі середньої освіти давно назріла потреба у кардинальних змінах, що 12-річна система погіршила якість навчального процесу, забезпечення підручниками та посібниками, організацію навчання. А опоненти стверджували, що прийняття законопроекту відкине вітчизняну середню освіту далеко назад. До того ж доведеться друкувати близько 100 мільйонів підручників, на що потрібно два мільярди гривень, 100 тисяч вчителів автоматично стануть безробітними.
Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко висловив думку, що дискусія на цю тему має відбуватися у значно ширшій аудиторії із залученням фахівців у сфері освіти. «Проблема не в тому, що традиції, принципи погані, проблема в тому, що ми не змогли реалізувати повною мірою адекватно і оптимально цю систему», — сказав він.
Парламент виявився неготовим ухвалювати рішення з цього питання, і за результатами голосування законопроект був відхилений.
За основу було прийнято законопроекти про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо права свідка на адвоката) і про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поміщення дітей у приймальники-розподільники для дітей. Пропонується надати свідкові право користуватися правовою допомогою під час виконання процесуальних дій у кримінальному судочинстві за його участю. Зокрема, право свідкові бути допитаним в присутності обраного ним адвоката.
Другий законопроект спрямований на приведення положень національного законодавства у відповідність до вимог Конвенції про захист прав і основоположних свобод 1950 р., ратифікованої Верховною Радою України у 1997 році та ст. 9 Конституції України. Зокрема, пропонується внести зміни до чинних Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, Закону «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», передбачивши можливість поміщення дітей віком від 11 до 18 років, які вчинили злочини або через інші обставини потребують ізоляції, у приймальники-розподільники для дітей за рішенням суду.
У першому читанні також ухвалено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань військової служби, соціального захисту військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, та членів їх сімей (проект депутата Сергія Гриневецького). Ним пропонується запровадити нові механізми забезпечення житлом військовослужбовців — створити накопичувальну систему.