Спочатку тривожне повідомлення, яке схвилювало багатьох небайдужих кіровоградців, пройшло по «сарафанному радіо», пізніше з’явилося на місцевих сайтах. Травмованого заступника командира роти батальйону «Азов» Андрія Пастушенка працівники міліції не дали транспортувати зі світловодської до київської лікарні, а потім, за рішенням суду, ув’язнили до СІЗО.

Роз’яснювальну інформацію щодо інциденту розповсюдила прес-служба обласного управління ДПтС. 1 серпня заступник командира роти батальйону «Азов» Андрій Пастушенко, рухаючись автодорогою Полтава—Олександрія, потрапив у ДТП біля с. Олексіївка Світловодського району. Легковик, яким керував Пастушенко, злетів у кювет і перекинувся. У багажнику постраждалого виявили вогнепальну зброю. На думку правоохоронців, він незаконно придбав її у невстановленої особи та, не маючи при собі передбаченого законом дозволу, незаконно перевозив в автомобілі.

Світловодський міськрайонний суд ухвалою від 2.08.2014 року обирає щодо порушника міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком 15 діб. 3.08.2014 року травмованого Андрія Пастушенка забирають з лікарні та доставляють до Кіровоградського СІЗО, де він був оглянутий черговим медичним працівником. Зазначено, що під час 

медобстеження Пастушенко від будь-якої медичної допомоги відмовився. Водночас уночі до СІЗО за викликом чомусь прибувала карета швидкої медичної допомоги, лікарів якої черговий по СІЗО до травмованого не допустив. А 4.08.2014 затриманий, знову-таки — чомусь — пройшов поглиблений лікарський огляд. Щоправда, повідомлення про тілесні ушкодження А. Пастушенка (забиття м’яких тканин правого ока та верхніх третин плечей) таки було направлено до прокуратури області.

Подію прокоментував відомий український письменник, заступник командира батальйону «ОУН» Борис Гуменюк: «У СІЗО чомусь розпустили чутки, що Пастушенко — сепаратист. Він міг би не дожити до ранку. На щастя, «сарафанне радіо» затриманих донесло інформацію, що він — герой АТО. Але навіть після того, як було внесено грошову заставу, минула доба, поки затриманого випустили... Головний лікар світловодської лікарні взагалі не мав права віддавати людину, яка побувала у страшній аварії, з травмою черепа, зі струсом мозку, з пошкодженим оком, з вирваною ключицею, яка потребувала операції. Цей лікар порушив лікарську етику».

Що стосується зброї, то з’ясувалося, що Пастушенко віз її на ремонт до зброярні (встановити коліматори для прицілів у Бердянську просто неможливо).

Найцікавіше в цій історії те, що зброя, про яку, власне, йдеться, справді була не зареєстрована — її вилучили зі шхуни, котра везла із Росії зброю терористам. Такою озброєно чимало бійців батальйону. Звідки міліціонерам та суддям було «знати», що такою, трофейною, здобутою в бою, зброєю воює переважна більшість бійців добровольчих батальйонів?!

Ще один аргумент правоохоронців — що особу затриманого не було встановлено, захисники бойового офіцера спростовують. І стверджують, що на момент винесення судового рішення його особу вже встановили. Навіть було відомо, що він бойовий командир АТО.

А в ДТП 53-річний військовий потрапив, бо заснув за кермом, виїхавши у відрядження після нічного чергування на блокпосту.

Начальник управління Державної пенітенціарної служби Юрій Ткаченко пояснив, що заступника командира роти батальйону «Азов» Андрія Пастушенка випустили зі слідчого ізолятора в Кіровограді майже через добу після зміни йому запобіжного заходу через... процесуальні норми.

Не беручи під сумнів професіоналізм і законність дій правоохоронців, все ж виникає кілька запитань.

Перше. Як під час «поглибленого огляду» лікарі не змогли встановити, що в людини вирвана ключиця і не працює рука? Ну, принаймні, як стверджує постраждалий, перебинтували, давали знеболювальні. Хоча лікар і казав, що необхідне хірургічне втручання.

Друге. Затриманий провів ще добу після прийняття рішення про звільнення під заставу, бо адвокат пред’явив лише квитанцію про внесення грошової застави. А процесуальні норми вимагають надати довідку із судової адміністрації про те, що гроші надійшли на рахунок. Тож адвокату порадили дочекатися ранку і взяти довідку в судовій адміністрації. Той так і зробив, але випустили Пастушенка о четвертій годині дня. Та й то, як стверджують захисники Андрія Пастушенка, після прибуття до СІЗО голови ОДА Олександра Петіка. А якби голова ОДА був у відпустці, й з банком щось трапилося, та надовго?

І останнє. Найголовніше. На Донбасі тривають воєнні дії. Разом із регулярними частинами там воюють і добровольчі загони. Держава, це вже відомо всім, забезпечити їх необхідним в повному обсязі, в тому числі — зброєю, не може. Тож захисники її дістають, як можуть. Зокрема, і з рук бандитів. Вона не те що не зареєстрована, а часто — замішана в злочинах, заплямована кров’ю. І це величезна проблема, яку законодавчими та нормативними актами мирного часу не вирішується. А вирішувати її потрібно негайно. Про це вже давно мали би подбати і законодавці, і юристи, і командування.

Кіровоград.