Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко на брифінгу в парламенті заявив, що для перенесення дати місцевих виборів необхідно ухвалити зміни до Конституції України щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які збільшують повноваження депутатів місцевих рад та міських, сільських і селищних голів з чотирьох років до п’яти.
Відповідний проект конституційних змін внесено депутатами від фракції БЮТ, він уже розглядався у парламенті, але необхідної підтримки у сесійній залі не знайшов. Нині фракція БЮТ, за словами М. Томенка, наполягає повернутися до розгляду цього законопроекту з тим, щоб направити його на висновок до Конституційного Суду, а у вересні на наступній сесії парламент зміг би ухвалити остаточне рішення.
Заступник глави парламенту зауважив, що дискусія про перенесення місцевих виборів виникла через відсутність бюджету, продовження судового оскарження результатів виборів Президента. Тож стало зрозуміло, що організаційно, технічно і фінансово виборча кампанія наразі не може стартувати. Натомість рішення про скасування попередньої парламентської постанови про призначення місцевих виборів на 30 травня, на думку М. Томенка, прийнято Верховною Радою у неправовий спосіб. Адже нової дати виборів не призначено. «Вихід із ситуації один — внести зміни до Конституції, щоб уніфікувати термін діяльності представницьких органів влади та депутатського корпусу місцевих рад, — переконаний політик. — Коли з’явиться норма про п’ять років, тоді місцеві вибори мають відбутися в останню неділю березня 2011 року».
Іншу точку зору — призначення дати виборів з огляду на політичну доцільність — М. Томенко вважає неприйнятною. 
М. Томенко також заявив, що ідея осінніх виборів до органів місцевого самоврядування є засобом тиску на депутатів від «НУ—НС», щоб вони активніше йшли до нової коаліції. «А якщо вони цього не зроблять, тоді восени відбудуться вибори не лише до органів місцевого самоврядування, а й до Верховної Ради, — вважає він. — Я є абсолютний противник того, щоб під політичну кон’юнктуру призначати вибори». Водночас парламентарій наголосив, що наступні вибори до органів місцевого самоврядування не можуть відбутися без оптимізації виборчого закону.
На запитання, коли можуть відбутися позачергові вибори у Києві, заступник глави парламенту не виключив, що Верховна Рада може прийняти відповідне рішення найближчим часом. М. Томенко нагадав, що парламент уже прийняв звіт тимчасової слідчої комісії щодо порушень Конституції, законів і зловживань столичним міським головою та іншими посадовцями київської міськради. Уряд повинен розглянути питання про ситуацію в Києві на своєму засіданні, Генпрокуратура надати інформацію до Верховної Ради. «Якщо сума цих факторів об’єднається, парламент може призначити позачергові вибори в Києві або іншому місті», — вважає М. Томенко. Тому дискусія та рішення парламенту про перенесення місцевих виборів по всій Україні не скасовує ініціативи про проведення дочасних виборів міського голови Києва.