Заяви одного із кандидатів про наміри оскаржувати результати народного волевиявлення здатні перетворити демократичні вибори на банальну боротьбу за владу.
Про це вчора говорив із журналістами чинний глава держави Віктор Ющенко. Він припустив, що окремі зауваження до того, як відбувалися вибори, можуть бути в обох сторін. На думку очільника країни, цим недолікам не під силу зіпсувати загальну картину, але всі скарги, однаково, слід розглянути. З огляду на це Президент мав зустріч із головою Вищого адміністративного суду Олександром Пасенюком. Обговорювали три моменти: забезпечення розгляду скарг того чи іншого кандидата у виключно законний спосіб (неангажований розподіл справ різним суддям); проведення публічних засідань суду за участю журналістів та міжнародних спостерігачів; розгляд усіх заяв, пов’язаних з виборами, лише при повному складі суду (55 суддів).
Віктор Ющенко наголосив, що влада в країні може змінюватися й надалі, «головне, щоб не змінювалися демократичні цінності». «Я був маленьким солдатом, який боровся за те, щоб мрія моїх дідів-прадідів — суверенна, незалежна, демократична, європейська Україна — рухалася своїм самодостатнім національним курсом», — сказав він.
Спілкуючись із журналістами, глава держави так прокоментував заяви Віктора Януковича про імовірне подовження терміну дислокації Чорноморського флоту на нашій території: «Мені, як Президенту, такі заяви чути сумно і значною мірою принизливо. Вони дискредитують нас як націю. Але ця людина заявляла подібне й раніше... Але я не хочу повчати нового Президента. Це його відповідальність і тих людей, які за нього проголосували».
Водночас Віктор Ющенко пообіцяв, що як політик докладатиме максимум зусиль, аби Україна зберегла своє нинішнє спрямування. Чинний Президент також припустив, що нове керівництво не переглядатиме питання присвоєння звання Героя України Степанові Бандері. І річ не в тому, що не буде бажання, підкреслив В. Ющенко, цього просто не дозволять зробити.
Відповідаючи на запитання, чи буде доведено до кінця справу про отруєння 2004-го, Віктор Ющенко сказав: «Усе залежить від того, наскільки друга сторона виконає зобов’язання, у тому числі на державному рівні, передбачені у подібних обставинах нашими двосторонніми угодами. Я не сподіваюся, що хтось закриє цю справу. Очевидно, зараз ще не буде доброї волі російської сторони співпрацювати у цій справі».