Учора відбулася робоча поїздка Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка до Запоріжжя. Зокрема, глава уряду відвідав Дніпрогес, де особисто перевірив стан охорони цього стратегічно важливого об’єкта.

У програмі були відвідини транзитного містечка для вимушених переселенців. Збудовано його, нагадаємо, німецьким коштом і німецькими фахівцями за іні-

ціативи Федерального канцлера Ангели Меркель. Не дивно, що під час відвідин об’єкта Прем’єр-міністра України супроводжував посол Німеччини Крістофер Вайль. А. Яценюк відзначив роботу місцевої влади, яка оперативно вирішила всі питання підведення до модульного містечка та підключення комунальних мереж. Однак тут виникла проблема: вартість комунальних послуг на утримання одного переселенця сягає 500 гривень, і левова частина цієї суми — вартість електро-

енергії. Прем’єр-міністр запропонував шляхи розв’язання проблеми: це або дотація з держбюджету, або ухвалення спеціального тарифу на електроенергію для згаданого модульного містечка. Адже витрати на схожому об’єкті в Харкові не перевищують ста гривень.

У приміщенні Запорізької ОДА пройшло виїзне розширене засідання Державної комісії з надзвичайних ситуацій. Головною причиною роботи згаданої комісії саме в Запоріжжі стало те, що регіон названо Прем’єр-міністром А. Яценюком одним із найнебезпечніших у плані техногенних загроз. Адже Запорізька область сьогодні — це 33 особливо хімічно небезпечні об’єкти і ще 19 об’єктів — радіоактивно небезпечні. Щодо цього Арсеній Яценюк доручив провести ретельну перевірку Запорізької АЕС, яка є найбільшою в Європі і забезпечує 44 відсотки електроенергії, виробленої атомними електростанціями України.

Під час виступу голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського у Прем’єр-міністра виникло чимало запитань і пропозицій. А також чимало конкретних завдань. Зокрема, продемонструвавши присутнім знайдені рятувальниками в районі Слов’янська та інших міст Донбасу заміновані дитячі іграшки, 

А. Яценюк закликав не лише до безумовного надання необхідної допомоги громадянам, а й не забувати про питання інформування населення.

У режимі відеоконференції до присутніх звернулися глава СБУ Валентин Наливайченко та міністр інфраструктури Андрій Пивоварський. Найголовнішим питанням, яке з цього приводу виникло у Прем’єр-міністра, була залізнична гілка від Комиш-Зорі Запорізької області до Волновахи Донецької. Адже це нині єдина нитка, яка єднає Україну з Маріуполем.

На завершення засідання Арсеній Яценюк дав низку доручень посадовцям міністерств і відомств, пов’язаних із безумовним забезпеченням всіх необхідних заходів із поліпшення безпеки стратегічно важливих об’єктів в Україні.

Запоріжжя.