Під ранок минулої суботи на ванкуверському стадіоні «Бі-Сі Плейс» запалав олімпійський вогонь. За святом відкриття ХХІ «білої» Олімпіади, яке вперше в історії відбулось у закритому приміщенні, на самому стадіоні спостерігали близько 55 тисяч глядачів. Ще 3 мільярди землян побачили цю унікальну спортивну феєрію у прямому телеефірі.
Традиційно марш олімпійських делегацій, в якому у Ванкувері взяло участь більш як 80 держав, відкрили засновники олімпійського руху — греки. Стоячи зустрічали численні глядачі та почесні гості церемонії олімпійців Грузії. Самі грузини на марш-параді з’явилися із чорними траурними стрічками, щоб вшанувати пам’ять 21-річного саночника Нодара Кумариташвілі, який за кілька годин до відкриття Олімпійських ігор загинув внаслідок аварії на трасі під час тренувальних заїздів у Вістлері.
Українська колона на чолі з саночницею Лілією Лудан з’явилася на стадіоні майже наприкінці яскравої ходи. Після українців по «Бі-Сі Плейс» пройшли делегації США, Узбекистану та господарі «білої» Олімпіади — канадці.
Приголомшливими світловими ефектами та лазерним шоу, видовищною хореографією й музикою від провідних композиторів і виконавців сьогодення, унікальною атмосферою таємничості та чарівності північного краю вразив спектакль, який розпочався після параду олімпійців. Активну участь у захопливому шоу взяли представники корінного населення Канади — чотирьох так званих «перших націй», які в екзотичних костюмах вітали гостей церемонії.
Олімпійський вогонь, який 106 днів подорожував територією Канади, подолавши за цей час понад 45 тисяч кілометрів, запалив на стадіоні «Бі-Сі Плейс» легендарний канадський хокеїст, багаторазовий рекордсмен та один їз найкращих гравців Національної хокейної ліги Вейн Грецкі. ХХІ зимові Олімпійські відкрито. Попереду — понад два тижні захопливих і напружених змагань.
На знімках: на п’єдесталі пошани — лауреатки спринтерських перегонів у біатлоністок; Сімон Амманн із Швейцарії виграв свою третю золоту олімпійську медаль у стрибках з трампліна.
Фото з сайту НОК України.