Ціни на ринках Дніпропетровщини за минулий місяць порівняно із січнем 2009-го загалом підвищилися на 15 відсотків, повідомляють у головному управлінні статистики. Значною мірою на це вплинуло подорожчання майже на третину продуктів рослинництва. Зокрема, цукор зріс у ціні в 1,9 разу, овочі, картопля, фрукти свіжі, олія, зернові, бобові та круп’яні — у межах 37—6,4 відсотка.
Продукція тваринництва у середньому подорожчала на 10 відсотків. Зокрема, яйця, молочні продукти, мед, сало, м’ясо та птиця — на 22,3—3,5 відсотка. Порівняно із груднем 2009 року ціни на рослинницьку і тваринницьку продукцію зросли відповідно на 10 та 4 відсотки.
З-поміж найближчих п’яти обласних центрів (Кіровоград, Харків, Донецьк, Запоріжжя та Луганськ) яблука та яйця найдорожчими були на ринках Дніпропетровська. Водночас картопля, капуста, цибуля ріпчаста, буряки, морква, молоко свіже, масло вершкове та сметана дешевші, ніж у Запоріжжі.
Коментуючи цю ситуацію, голова обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Анатолій Бідняк зазначив, що найбільша інфляційна динаміка традиційно припадає на січень, але нинішнього року її підсилила ще й політична ситуація. На здорожчання плодово-овочевої і молочної продукції насамперед вплинули сезонні чинники. Позначилося й підвищення цін на енергоносії, пально-мастильні, пакувальні та інші матеріали, «спрацювали» також інші чинники.
Торік значно зменшилися посівні площі під буряками, а отже, скоротилося і виробництво цукру. Не працює і єдиний на Дніпропетровщині Губиниський цукрозавод, який свого часу забезпечував половину річної потреби області в цьому продукті.
І все-таки, заявив Анатолій Бідняк, ціна на цукор у нас зростає безпідставно, тому АМКУ почав перевіряти усіх задіяних у цьому процесі. «Посередників виявилося більше, ніж роздрібних мереж. Це ненормальна ситуація», — зауважив він.
Щоб виявити справжніх учасників ринку і тих, хто наживається на ажіотажі, АМКУ звернувся по допомогу до правоохоронних органів і закликає втрутитися в ситуацію місцеву владу. Територіальне відділення вже направило чотирнадцяти суб’єктам — постачальникам цукру попередження про неприпустимість використання ситуації для необґрунтованого підвищення цін і погрожує порушникам законодавства жорсткими штрафними санкціями.

Дніпропетровська область.