Якщо вірити інформації відділу зернових і технічних культур Департаменту ринків рослинництва МінАП, атаку сильних морозів озимі загалом перенесли нормально. Посіви врятував значний сніжний покрив.
Так, за станом на 11 лютого озимі зернові перебували в гарному стані на 3 млн. 896 тис. гектарів, що становить 45,6 відсотка від загальної кількості посівних площ. У задовільному — 3 млн. 771 млн. га — 44,1 відсотка. На 877,4 тис. га, тобто 10,3 відсотка площ, посіви були слабкі й зріджені. І тільки на 11,6 тис. — загинули.
Водночас 415 тис. га озимих зернових виявилися під крижаною кіркою — 4,9 відсотка всіх посівів. Зокрема, в Івано-Франківській області — на 29,9 відсотка площ, Полтавській — 49,6, Харківській — 15, Черкаській — 12,1, Луганській — 8,3, Київській — 5,1, Одеській — 2,5, Закарпатській — 2,2 відсотка. Втім, зазначають фахівці, можна сподіватися, що багато рослин виживуть під крижаним панциром. Посіви починають задихатися через місяць після залягання кірки. Причому шкоди вона завдає, коли притерта до землі. Приміром, на Полтавщині під льодовою кіркою практично половина посівів, але вона там не притерта до землі, а отже, шансів вижити у рослин чимало.
Хоча більш точно сказати, як озимі вистояли в морозні дні, можна буде з настанням тепла, після проведення спеціального моніторингу.