У Севастополі започаткували нову традицію: «Масниця на флоті». Її батьками стали Військово-Морські Сили України й торговельна марка «Козацький мед». Спільними зусиллями вони організували й провели 14 лютого рекордну акцію — підприємці спекли на честь святкування Масниці млинчик з медом, параметри якого виявилися гідними того, щоб бути занесеними до Книги рекордів Гіннесса.
На прес-конференції, проведеній напередодні дійства, представники ВМС України та гендиректор «Козацького меду» Олександр Грачов пообіцяли, що рекордний млинець загальною вагою в сімсот кілограмів буде складений з десяти тисяч стандартних (за розміром звичних господаркам сковорідок) млинчиків, присмачених 300 кілограмами меду, і займе 13 квадратних метрів за довжини рівно кілометр. На практиці виявилося, що розрахунки виготовлювачів млинця-рекордсмена були трохи неточними: насправді 10 тисяч складових частин млинця-гіганта зайняли поверхню трохи більшу за 28 квадратних метрів, а довжина кулінарного шедевра в підсумку становила 1080 метрів. Такі точні дані встановив офіційний представник Книги рекордів Гіннесса в Україні, що прибув до Севастополя спеціально для реєстрації світового «млинцевого» рекорду й вручення Олександру Грачову відповідного сертифіката.
Присутнім на святі численним севастопольцям і гостям міста організатори свята пообіцяли, що весь рекордний кулінарний шедевр буде того само дня переданий екіпажам кораблів і частинам Військово-Морських Сил України, щоб українські військові моряки «долучилися до народних традицій і відчули смак свята».
На знімках старший матрос старший електрик електромеханічної бойової частини підводного човна «Запоріжжя» Артур Гарігінян пригощається млинцем; відповідальний момент: останні секунди перед початком реєстрації рекорду — «збирачі» найбільшого у світі млинця за його «стикуванням».
Севастополь.
Фото автора.