Черкаський окружний адміністративний суд визнав органи Державного казначейства винними у бездіяльності стосовно невиплати у грудні 2009 року коштів бюджетним установам Черкас.
— Зараз нам телефонують із багатьох міст України, у яких аналогічні проблеми з казначейством, вітають, що нам вдалося виграти суд, — каже  директор департаменту бюджетної політики Черкаського міськвиконкому Наталія Джуган. — Проте одну нашу вимогу суд все-таки не задовольнив. Це стосується механізму погашення платежів. Ми пропонували збільшити обсяги 1/12 від асигнувань попереднього року, за якими живе місто до прийняття державного й міського бюджетів, на суму безпідставно не проведених платіжок.
Казначейство припинило оплачувати платіжки бюджетних установ міста 30 грудня минулого року та повернуло понад 700 платіжних доручень на суму 5 мільйонів гривень. Серед них майже мільйон гривень мав піти на галузь охорони здоров’я та ще понад 1 мільйон — на житлово-комунальне господарство. За словами Н. Джуган, крім судового позову, місто використає й інші шляхи впливу на Держказначейство. Зокрема, Черкаська міськрада розгляне питання щодо впровадження механізму проведення платежів шляхом збільшення обсягів 1/12 від асигнувань попереднього року.
Міськвиконком також звернувся до СБУ, Генпрокуратури, Верховної Ради, Рахункової палати та Міністерства фінансів з вимогою втрутитись у ситуацію та навести лад у міжбюджетних відносинах. Зокрема, зобов’язати управління Держказначейства в Черкаській області виконувати рішення міської ради, а також вчасно проводити платежі, котрі забезпечують життєдіяльність міста.