Союз юристів України констатує, що, незважаючи на політичну нестабільність останніх років, в Україні створений міцний демократичний фундамент.
Про це свідчать останні парламентські вибори, п’яті вибори Президента України і, зокрема, повторне голосування, яке відбулося 7 лютого цього року. Численні міжнародні спостерігачі зробили одностайний висновок, що, попри деякі скарги на порушення виборчого процесу, демократична процедура в основному дотримана, вибори пройшли в цілому в спокійній обстановці, волевиявлення українського народу здійснилося відповідно до законодавства країни і загальноприйнятих міжнародних стандартів.
Центральна виборча комісія у визначені законодавством терміни встановила результати виборів Президента України і на своєму засіданні 14 лютого 2010 року офіційно оголосила про обрання Президентом України Віктора Януковича.
Як свідчать висновки міжнародних спостерігачів, членів Центральної виборчої комісії, порушення процедури виборів, що мали місце на деяких виборчих дільницях, суттєво не вплинули на результати виборів, які підтвердили очевидну перемогу кандидата в Президенти України Віктора Януковича.
Водночас Конституція та закони України гарантують суб’єктам виборчого процесу право на судовий захист, що є одним з основоположних та фундаментальних досягнень демократії.
Закликаємо усіх суб’єктів виборчого процесу проявити стриманість і розуміння у необхідності поваги до наданих законодавством можливостей судового захисту виборчих прав громадян.
Послідовно підтримуючи принцип верховенства права, Союз юристів України звертає увагу українських правників, особливо суддів, на їх важливу роль у визначенні легітимності результатів виборів, що хвилює все українське суспільство.
Союз юристів України впевнений, що після завершення судових процедур та інавгурації новообраного Президента України всі політичні сили мають подолати розбіжності і розпочати співпрацю у розбудові соціальної, економічної системи країни, у конституційній і судовій реформах, у ствердженні європейського вибору!
Валерій Євдокимов, голова Союзу юристів України, президент Світового конгресу українських юристів, президент Всесвітньої асоціації юристів.