Переможцем виборів Центральна виборча комісія оголосила Віктора Януковича. Але в суботу Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко у своєму зверненні до народу заявила, що результати виборів оскаржуватимуть у судах.
Водночас, за повідомленнями з Верховної Ради, новообраного главу держави планується привести до присяги 25 лютого.
Але ймовірні й затяжні судові «бої». Адже перша інстанція, в якій мають намір оскаржити рішення ЦВК бютівці, — Київський апеляційний адміністративний суд. Якщо і там буде отримано невтішний результат, до справи візьметься Вищий адміністративний суд. Однак не можна стверджувати, що на цьому все закінчиться. Адже, як наголосив народний депутат Юрій Кармазін у передачі «Майдан» на «5 каналі», є ще й Верховний Суд.
Проте регіонали випромінюють спокій. Зокрема, один із керівників штабу регіоналів Борис Колесніков в інтерв’ю каналу «1+1» сказав, що вони вже виграли 87 судів із 87, в яких команда Юлії Тимошенко пробувала добитися перерахунку голосів на окремих дільницях. Побічно їхню упевненість підтверджують і розтиражовані у ЗМІ слова народного депутата Андрія Портнова, який відповідав за юридичний супровід кампанії Юлії Тимошенко, про те, що доказова база доволі слабенька.
Водночас Борис Колесніков заявив: уже підготовлено проект постанови про висловлення недовіри прем’єру. А вчора регіонали мали вирішити, коли його внести до порядку денного парламенту. Однак, схоже, про формування нової коаліції ще не йдеться. Щоправда, за його словами, він зустрічався з групою «нахабних бютівців». Борис Колесніков зауважив, що вони свої бізнесові інтереси звикли вирішувати за рахунок бюджету, а тому від такої співпраці Партія регіонів відмовилася.
Поки що регіонали сподіваються на успіх у переговорах з блоком «Наша Україна — Народна самооборона», прагнучи залучити на свій бік прагматичну частину представників цього блоку. Оглядачі не виключають, що з ними готові співпрацювати група «Єдиного центру», зорієнтована на колишнього главу секретаріату Президента Віктора Балогу, прагматичне крило, яке представляє Микола Мартиненко, а також, хоч як дивно, кілька «самооборонців» на чолі з Давидом Жванією. (Це підтвердив на прес-конференції і їхній лідер, колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.)
Водночас незгоду з ідеологічних міркувань входити у коаліцію з ПР висловив лідер групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко. Поки що відмовчується група народних обранців, яка представляла у Верховній Раді Віктора Ющенка. Політолог Вадим Карасьов, який тривалий час консультував Банкову, навіть вважає, що регіонали вирішили зосередитися на перемовинах з «прагматиками». Проте він не виключає, що Віктор Ющенко може спробувати вплинути на міністрів, призначених за його квотою і квотою «НУ—НС», щоб ті покинули посади в уряді, аби зробити Кабінет Міністрів недієздатним і відтак прискорити його відставку.
Усі ці факти свідчать, що двовладдя в країні може тривати до чергових дочасних виборів, а Юлія Тимошенко, попри заклики мати мужність визнати поразку і піти у відставку, буде на чолі уряду ще досить тривалий період. А отже, завісу опускати рано навіть після президентських виборів.