Кандидат у Президенти, Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко у телезверненні до українського народу минулої суботи заявила, що оскаржуватиме результати президентських виборів у суді.
Ю. Тимошенко переконана, що нинішні вибори було сфальсифіковано: «Наші опоненти, як і у 2004 році, продемонстрували свою неготовність обиратися за чесними демократичними правилами... І сьогодні я можу твердо сказати вам, що вибори в Україні було сфальсифіковано. І це вже не політична декларація, а чітка правова оцінка юристів». Як приклад, лідерка БЮТ навела перерахунок за рішенням суду голосів на виборчих дільницях у Криму, під час якого було «встановлено фальсифікації від 3% до 8% на користь Януковича».
«У цілому ж по Україні можливі обсяги фальсифікації складають більше одного мільйона голосів за різними технологіями, — заявила Ю. Тимошенко. — Цих голосів цілком достатньо для нашої спільної перемоги. Моє переконання в тому, що треба боротися, підтверджують також і останні свідчення окремих спостерігачів від ОБСЄ. Вони висловили бажання виступити в судах на нашому боці з відеоматеріалами, зі своїми оцінками, що на виборах в Україні були системні фальсифікації».
Прем’єр звернулася до співгромадян із проханням зрозуміти і підтримати її наміри: «Я розумію, що ви стомилися від жорстоких політичних боїв, і я разом з вами також хочу стабільності й спокою у нашій державі. Але якщо сьогодні ми не захистимо демократію, право вашого чесного вибору, завтра ми прокинемося в іншій країні, де правлять диктатура і беззаконня».
Не піти сьогодні до суду, за словами Ю. Тимошенко, це означає «здати Україну криміналітету без бою». Водночас скликати майдани на свою підтримку вона не буде. «Маючи всі докази, я прийняла єдине можливе рішення — оскаржити результати виборів у суді. Я буду на підставі юридичних аргументів захищати нашу державу, ваш вибір, — наголосила вона. — Я не буду збирати майдани і не допущу публічних громадянських протистоянь. Україні як ніколи потрібні стабільність та спокій. І саме тому ми будемо діяти тільки в правовий спосіб і тільки у суді».