Цього тижня парламентарії планують розглянути 70 питань. Більшість із них — у першому читанні. Однак першочергове завдання народних обранців — визначитися з датою проведення місцевих виборів. На цьому вчора під час погоджувальної ради наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Щоб волевиявлення громадян відбулось, як призначено, 30 травня, виборча кампанія мала б стартувати вже 23 лютого. Однак бюджет на поточний рік і досі не ухвалено. А фінансування виборів за нашим законодавством можливе лише з державної кишені. Проекту ж головного кошторису країни наразі в парламенті немає. Тож ухвалити документ цього тижня буде неможливо. Представники всіх політичних сил, обговорюючи це питання, наголошували також на тому, що проводити вибори на наявній законодавчій платформі фактично немає сенсу.

Відтак глава парламенту запропонував таку схему: цього тижня скасувати постанову про проведення місцевих виборів 30 травня і направити проект змін до Конституції стосовно повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад, сільських та селищних голів (№4177) на розгляд до Конституційного Суду, паралельно провести зміни у статті 22 Конституції Криму. Тоді вже наступної сесії з 1 вересня можна буде ухвалити законопроект №4177 як закон. Однак до цього часу, підкреслив Володимир Литвин, слід подбати, на якій законодавчій базі змінюватиметься влада на місцях.

Іншим резонансним питанням, яке обговорювали на погоджувальній раді, стало питання про складання присяги новообраним Президентом країни. Цього тижня народні обранці ухвалять рішення про призначення спеціального засідання Верховної Ради на 25 лютого. Зі слів представника Партії регіонів Олександра Єфремова, ця дата враховує 5-денний термін, передбачений на оскарження результатів виборів у судах. Однак парламентарій висловив припущення, що особливих ускладнень з цим не виникне.
Уже у вівторок парламентарії планують розглянути низку документів у першому читанні. У списку значаться проекти змін до деяких законодавчих актів з приводу розмежування повноважень під час оформлення матеріалів ДТП між органами внутрішніх справ і страховиками. У переліку значиться вісім урядових питань. А також до нього включено зміни стосовно запровадження 10-річного терміну навчання для здобуття загальної середньої освіти. З приводу цього питання на вчорашньому засіданні розгорілася полеміка. Зокрема, зверталася увага, що в усьому світі шкільна наука займає 12 років. І подібні зміни можуть стати кроком назад у реформуванні вітчизняної освіти.
У середу народні обранці мають намір розглянути блок законопроектів, спрямованих на підтримку сільського господарства. У планах на четвер — сім питань із пропозиціями Президента, які слід розглянути невідкладно. А також проект постанови про призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради та столичного голови. У п’ятницю парламентарії намітили заслухати звіти тимчасових слідчих комісій, які займалися розслідуванням обставин, пов’язаних із звинуваченням у розбещенні неповнолітніх і самовільного захоплення земельних ділянок у Сімферополі, та з’ясовували факти порушення посадовими особами державних адміністрацій Київської області Конституції і чинного законодавства при наданні та переоформленні прав на земельні ділянки.
Наступний пленарний тиждень триватиме з 2 по 5 березня.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.