Центральна виборча комісія минулої неділі оголосила офіційні результати виборів. Президентом України обрано лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Як повідомили у прес-службі Центрвиборчкому, за результатами опрацювання 100% протоколів окружних виборчих комісій, за В. Януковича проголосували 48,95% виборців, за Ю. Тимошенко — 45,47%. В абсолютних цифрах за лідера Партії регіонів віддали голоси 12 млн. 481 тис. 266 виборців, за чинного прем’єра — 11 млн. 593 тис. 357 виборців. Отже, розрив між двома кандидатами становить 3,48% голосів. Не підтримали жодного кандидата 4,36% виборців (1 млн. 113 тис. 055). Визнано недійсними 1,19% бюлетенів (305 тис. 837).
Перед оголошенням остаточних результатів виборів голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал (на знімку) повідомив, що Державна судова адміністрація надала ЦВК довідку, яка свідчить, що станом на 11.00 14 лютого в адмінсудах різних рівнів не перебуває на розгляді жодної справи стосовно виборів Президента України.
Водночас п’ятеро членів ЦВК підписали протокол про результати голосування у другому турі виборів із окремою думкою. Це Жанна Усенко-Чорна, Андрій Магера, Ігор Жиденко, Юлія Швець та Олександр Шелудько, оскільки, за їхніми словами, не було розглянуто скарги, подані до ЦВК, та ще тривають судові засідання. «На жаль, Центральна виборча комісія — сьогоднішнім своїм засіданням у тому числі — дала підстави для судового оскарження своїх дій, а також бездіяльності», — заявила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна після завершення засідання, повідомляє УНІАН. Вона зазначила журналістам, що нині триває кілька судових процесів щодо недотримання вимог законодавства про вибори, рішення яких можуть вплинути на загальні результати. «Зокрема, може змінитися як голосова частина в кількості виборців, які віддали свої голоси за того чи іншого кандидата, так і інші показники щодо кількості виборців, які взяли участь у голосуванні», — наголосила Ж. Усенко-Чорна.
У свою чергу, як повідомляє РБК-Україна, член ЦВК Михайло Охендовський стверджує, що результати голосування точні, жодного юридично доведеного факту порушення виборчого законодавства не існує, тож ніякої юридичної перспективи позов щодо дій ЦВК не матиме. «Сьогоднішні дії ЦВК зі встановлення й оголошення результатів виборів Президента України, на моє переконання, з точки зору закону є кришталево чистими. Таким чином, можна констатувати, що сьогодні Україна отримала нового Президента України, ім’я якого було офіційно оголошено на засіданні в ЦВК», — сказав він.