П’ятдесят віз до Польщі і країн Шенгенської зони уже видали у Генеральному консульстві Польщі у Вінниці.
— Ми очікували на більший потік відвідувачів, — каже в. о. Генерального консула Анджей Сломські. — У нас є можливість протягом дня оформляти від 100 до 300 віз. У Києві, бувало, за день видавали до тисячі віз. У Вінниці поки що в середньому за день задовольняємо запити приблизно 15—20 відвідувачів.
За словами співрозмовника, документи отримують також жителі Хмельницької, Житомирської областей. Приїжджають з Києва. Один киянин пояснив, що у столиці в черзі доводиться стояти на вулиці. У Вінниці є можливість знаходитися у приміщенні, адже консульство розташовано у торговельному центрі. «До Польщі їжджу тричі на місяць, — каже вінничанин Віктор Заболотний. — Раніше візу оформляв у Києві, тепер — дома. Зручно, відпали витрати на дорогу до столиці й назад».
— Про нове консульство дізналися випадково, — каже один з підприємців. — Раніше оформляли шенгенську візу в Києві, в німецькому консульстві. Тепер, коли зателефонували, нам кажуть, що у вас у Вінниці можна це зробити. Мало інформації про консульство, тому не всі знають про нього.
Четверо громадян, за словами консула, подали підроблені виклики на роботу. У консульстві виявили фальшивку. В’їзд до Польщі їм заборонили на два роки, уточнив Анджей Сломські.