Профспілкові організації Житнього та Володимирського ринків планують пікетувати перше пленарне засідання сесії Київради, призначене на цей день. Під стіни міськадміністрації вийдуть незадоволені рішенням про приватизацію двох комунальних ринків столиці.

 

— Може так трапитися, що на їхньому місці з’являться дорогі бутіки чи торгово-розважальний центр, як це сталося раніше із приватизованими гастрономами у центрі міста, — побоюється голова незалежної профспілки орендарів «Захист праці» Олег Вернік.

За його словами, про «сенсаційне» рішенні Київради стало відомо через три місяці після його прийняття, коли на сайті КМДА оприлюднили стенограму засідання. Для торговців, орендарів і підприємців така звістка стала справжнім шоком.

4 і 9 лютого ц. р. вони вже провели акції протесту проти приватизації й навіть заручалися підтримкою опозиції — Блоку Кличка у міськраді.

— Ми відстоюватимемо свій ринок до кінця, — каже голова профспілки працівників Володимирського ринку Ігор Трофимов. — У 1996 році, коли була перша спроба ліквідувати Володимирський і під ринок підігнали бульдозери, наші люди ночували на робочих місцях і ринок вистояв.

— Чорнило в ручках закінчується, стільки підписів люди ставлять під зверненням профспілкової організації Житнього ринку проти приватизації! — додає заступник голови профспілки «Захист праці» на Житньому ринку Володимир Погиба.

За даними директора Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталія Кулика, сьогодні 37,5% киян купують різні товари саме на зональних ринках міста, особливо це спостерігається в нинішній кризовий час: «Ринок для найменш забезпечених киян і гостей столиці — чи не єдине місце, де можна купити порівняно недорогі й свіжі продукти харчування. Крім того, ринки дають роботу сотням людей, біля ринків «годується» навколоринкова торгівля. Вони дають стабільні надходження до бюджету міста».