Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся із президентом Сумського обласного благодійного фонду «Допомога онкохворим дітям» Валентиною Маркевич і директором медінституту Сумського державного університету, професором Віталієм Маркевичем. 
Ішлося про збільшення в бюджеті видатків на програму «Лікування за рубежем» і необхідність створення в Україні Центру трансплантації кісткового мозку, вітчизняного банку донорів, щоб із ним увійти в єдину європейську систему банків донорів. Володимир Михайлович підтримав цю ініціативу й пообіцяв особисто контролювати питання виділення коштів на лікування онкохворих дітей за кордоном. Для цих цілей потрібно закласти в держбюджет-2010 щонайменше 30 млн. гривень.
Валентина Маркевич вручила главі парламенту грамоту від імені очолюваного нею фонду та від імені хворих на рак дітей і їхніх батьків (на знімку), подякувавши Володимирові Литвину за те, що він не залишився байдужим до горя маленьких українців.
...Фонд «Допомога онкохворим дітям» боровся за життя п’ятирічної сумчанки Діани Чернухіної. Дівчинці, хворій на лейкоз, терміново потрібна була пересадка кісткового мозку. Таку операцію могли провести в одній із німецьких клінік. Але не встигли — у вересні минулого року Діаночка померла.
— Торік в Україні 9 із 28 онкохворих дітей так і не дочекалися грошей на лікування. Для їхнього порятунку не вистачало 22 мільйонів гривень. Ми забили на сполох. Наш фонд підтримав Володимир Литвин. Завдяки йому й голові парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Тетяні Бахтеєвій, у змінах до бюджету на 2009 рік Верховна Рада все-таки проголосувала за дофінансування статті «Лікування за рубежем» у розмірі 22 мільйонів. Уперше в історії України були профінансовані всі операції дітей, які перебували на черзі у вітчизняному Мінохорони здоров’я, — пояснила ситуацію «Голосу України» Валентина Маркевич. — Володимир Михайлович попросив нас брати участь у підготовці проекту постанови з питання Центру трансплантації кісткового мозку. Можливо, вдасться закласти фінансування на його створення під час розгляду держбюджету на цей рік.
Ця зустріч відбулася в переддень Дня боротьби з дитячою онкологією, що відзначається 15 лютого. Вітчизняні онкологи давно волають про катастрофічну ситуацію з фінансуванням. Проблема профілактики та лікування раку повинна стати загальнодержавним пріоритетом. А поки що онкологія одержує від держави десять відсотків від необхідної для нормального функціонування галузі суми, у хворих громадян одна надія на добродійників і небайдужих людей...
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.