Днями учасники Міжнародного конгресу промисловців і підприємців, до якого входять найбільші громадські об’єднання бізнесу 27 країн, обговорили в Москві перспективи розвитку коопераційних зв’язків та реалізації інфраструктурних проектів. Засідання президії Ради МКПП проводив голова Ради МКПП, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій КІнах.

 

Члени МКПП, серед яких і країни СНД, Східної і Західної Європи, Азії і навіть Африки, занепокоєні наслідками глобальної кризи для своїх економік, а також змінами, які несе посткризовий період. «Завдання конгресу — узгодження національних економічних політик, сприяння зростанню промислової і підприємницької активності, — каже Анатолій Кінах. — А тому в полі нашого зору всі зміни на економічному просторі, що сталися останнім часом».

Так, країни МКПП вважають за необхідне узгодити дії у зв’язку зі створенням митного союзу між Росією, Білоруссю та Казахстаном. «Між членами Конгресу існують традиційні коопераційні зв’язки, — зазначає Анатолій Кінах. — Багато з країн є членами таких міжнародних і регіональних структур, як ЄС, СОТ, ЄврАзЕС, і створення митного союзу між окремими країнами може істотно відобразитися на цій співпраці».

У травні в Україні члени МКПП вирішили провести щорічну конференцію країн Східної Європи, Балтії та СНД за участю комерційних та урядових структур. Конференція, зокрема, обговорить вплив митного союзу на треті країни. «Промисловці і підприємці усіх країн — членів МКПП — хочуть бути переконані, що входження їх партнерів до митних союзів не погіршить економічну співпрацю в цілому, — каже голова Ради МКПП. — Цю діяльність необхідно координувати, і завдання майбутньої конференції — визначити плюси для всіх сторін, які несе новий митний союз Росії, Білорусі та Казахстану, в тому числі щодо розширення інтеграції, інвестиційної і комерційної співпраці».

Засідання в Москві підбило підсумки роботи Конгресу минулого року та затвердило план роботи на нинішній. У 2010 році МКПП планує участь в організації та проведенні низки міжнародних конференцій. У травні в Шанхаї пройде конференція з подолання загроз та кризи у світовій економіці, а в червні в Астані обговорюватимуть перспективи розвитку Євразійського економічного простору. Мета конференції в Астані — створення ефективної інформаційної бази країн МКПП, недопущення умов недобросовісної конкуренції, розвиток корпоративної безпеки, визначення виправданого та невиправданого державного протекціонізму.

Перебуваючи в Москві, делегація українських бізнесменів на чолі з Анатолієм Кінахом провела зустріч з президентом Російського союзу промисловців і підприємців Олександром Шохіним. Сторони висловили наміри всебічно сприяти розширенню двостороннього економічного, інвестиційного, виробничо-коопераційного співробітництва, наголосили на ролі громадських організацій ділових кіл, які уособлюють голос «народної дипломатії». Було прийнято рішення про створення об’єднання (асоціації) підприємств і компаній з російським капіталом на території України, з українським капіталом — на території Росії. Нові громадські об’єднання мають максимально допомагати створенню сприятливих умов для виробничої діяльності партнерів, покращенню торговельно-коопераційного, виробничого, інвестиційного клімату, координації спільних проектів.

Керівники Українського та Російського союзів промисловців і підприємців також підписали в Москві протокол про співпрацю у сфері безпеки підприємницької діяльності. УСПП та РСПП вирішили співпрацювати у сфері аналізу практики корпоративних стосунків та вдосконалення їх правового врегулювання, надання інформації про надійність та ділову репутації компаній, здійснення спільних проектів із захисту підприємств — членів УСПП та РСПП, координації дій у процесі посилення їх комерційної безпеки. Президенти домовилися щодо сталих контактів та відпрацювання механізмів зі швидкого та справедливого врегулювання економічних спорів, досудового вирішення корпоративних спорів у випадках, які зачіпають інтереси підприємств — членів УСПП та РСПП.