«Зима цього року вдалася на славу!» — ці слова доводиться чути останнім часом нерідко. Та й справді, снігом і морозом погода нас не обділила. Проте обділили комунальні служби. Обділили увагою до засніжених доріг, обледенілих тротуарів та повалених дерев. Прояви їх турботи трапляються вкрай рідко та поодиноко. Зважаючи на це, кількість нещасних випадків, ДТП, що потягли за собою травмування та загибель людей, продовжує зростати. Спокійно пройти хоча б до магазину по суцільному льоду, на який перетворились міські тротуари, практично неможливо. Така ситуація спостерігається в більшості міст України.

 

Обов’язок утримання вулиць і дворів у містах лежить на муніципальних службах. Проте вони на справедливе обурення громадян виправдовуються незмінно «браком фінансування».

А що ж робити людям, які стали жертвою цього злощасного «браку»? В такому разі, відповідно до законодавства, теоретично можна отримати компенсацію матеріальної та моральної шкоди. Як же діяти, якщо ви вирішите покарати недбалих комунальників гривнею?

Коли з вами трапився нещасний випадок, обов’язково зверніться до травмпункту. Загалом при більш-менш серйозних ушкодженнях без нього і не обійтись. Також радимо зберегти дані (ім’я, телефон) людей, які вам допомагали й були очевидцями, це допоможе в подальшому довести вашу позицію.

Відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів, травмпункт або будь-який лікувально-профілактичний заклад, до якого звернулися або були доставлені потерпілі внаслідок нещасних випадків, протягом доби надсилає письмове повідомлення про кожний нещасний випадок до районної держадміністрації (виконавчого органу міської, районної у місті ради) або до органу внутрішніх справ (залежно від характеру нещасного випадку). Якщо це звичайне падіння на вулиці, то повідомляється райдержадміністрація. Там, у свою чергу, протягом доби з часу надходження відповідного повідомлення приймають рішення про утворення комісії з розслідування нещасного випадку у складі не менш як трьох осіб.

Якщо ви працюєте, то розслідування проводиться організацією, де ви працюєте. Тому потрібно звернутись туди, маючи з собою листок непрацездатності або довідку лікувально-профілактичного закладу. Якщо організація відмовиться проводити розслідування, ви маєте право звернутися до райдержадміністрації (виконавчого органу міської, районної у місті ради). Так само можна звернутися безпосередньо до адміністрації, якщо ви не зверталися до травмпункту.

За результатами розслідування складається акт, який і встановлює факт нещасного випадку, його обставини, причини та наслідки, а також винуватців. Це один з основних документів, які знадобляться для подальшого звернення до суду.

Сам факт ушкодження здоров’я внаслідок нещасного випадку встановлює і засвідчує лікувально-профілактичний заклад. Підтверджувальним документом є листок непрацездатності чи відповідна довідка. Тому їх обов’язково потрібно отримати. Необхідні також документи, що підтверджують факт лікування та його вартість (рецепти лікарів, виписки з історії хвороби, чеки аптек тощо). За допомогою них доводиться розмір матеріальної шкоди. Моральну шкоду потрібно оцінити самостійно. Проте не варто сподіватися на максимальне задоволення всіх ваших вимог — вітчизняна судова практика йде шляхом мінімізації розміру моральної шкоди. Але 1—2 тисячі гривень — цілком реальна сума такої компенсації.

Зібравши всі документи, потрібно подавати позовну заяву до суду. За загальним правилом позов подається за місцезнаходженням відповідача. Проте позови про відшкодування шкоди, завданої ушкодженням здоров’я, можна подавати також за місцем проживання позивача або за місцем завдання шкоди. Відповідачем буде організація, на яку покладено обов’язок прибирання території, де стався нещасний випадок. Зазвичай це встановлюється в акті розслідування.

Правовою підставою для стягнення компенсації є, зокрема, ст. 1195 Цивільного кодексу України, відповідно до якої особа, котра завдала шкоди каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я фізичній особі, зобов’язана відшкодувати потерпілому заробіток (дохід), втрачений ним внаслідок втрати чи зменшення професійної або загальної працездатності, а також відшкодувати додаткові витрати, викликані необхідністю посиленого харчування, санаторно-курортного лікування, придбання ліків, протезування, стороннього догляду тощо.

Щоб отримати позитивне рішення, слід дотримуватись таких порад. По-перше, підготуйте всі необхідні документи: листок непрацездатності чи відповідну довідку з лікарні (обов’язково), акт розслідування нещасного випадку (з ним буде легше довести вину комунальних служб), докази оплати за лікування. По-друге, ще до складення акта запасіться письмовими свідченнями очевидців, простежте, щоб вони були вказані в акта, а також подайте до суду. За необхідності суд може залучити свідків до засідання. По-третє, за можливості проконсультуйтеся з юристом стосовно підготовки позову та участі в судовому засіданні.

Варто враховувати, що судовий розгляд справи може тривати не один місяць, виконання рішення суду може затягнутися на рік. Також є можливість апеляційного та касаційного оскарження, що суттєво затягне справу. І окремим питанням є виконання рішення суду: це зайвий час і проблеми. Проте все це може збільшити розмір компенсації моральної шкоди і змусить нарешті чиновників організувати належним чином роботу комунальних служб.. Пам’ятайте, закон на вашому боці.