У Розівській загальноосвітній школі № 2 діти вивчають грецьку мову й історію.
На стіні карта Греції, на полицях — гарні великі книжки. От тільки не розберу, як вони називаються. Не можуть прочитати їх і малюки, але в них усе ще попереду. Бо віднедавна по суботах 25 юних розівців відвідують факультатив: годину вивчають історію Греції, годину — мову.
Веде уроки Олена Дубиніна. У школі планують започаткувати дисципліну як другу іноземну. В Маріупольському гуманітарному університеті на факультеті новогрецької мови навчається випускниця ЗОШ № 2 Надія Попова — вона й викладатиме мову. Нині факультативні заняття фінансує районний відділ освіти. Коли ж грецька увійде до основної програми, учителю доплачуватиме Федерація греків України. Саме завдяки їй у школі створили «національний клас», забезпечивши його меблями, літературою і зошитами. Через федерацію в Розівку надійшли гроші з Кіпру.
— Ініціювала роботу факультативу вчителька Новомлинівської ЗОШ Валентина Лапіна, — розповідає директор ЗОШ № 2 Наталія Кіменок. —Валентина Петрівна — депутат райради і голова районного національно-культурного товариства «Дортдоба». Сама я — напівгречанка, тому з радістю підтримала ідею колеги.
До речі, двоюрідного дядю Наталії Антонівни поета Георгія Костоправа вважають засновником національної літератури греків в Україні. З 1932-го він працював у маріупольській газеті «Колективістіс», створив два літературні об’єднання. Його заарештували під час так званої «грецької операції», а через рік розстріляли.
У Розівському районі проживають майже 400 нащадків грецьких переселенців, третина яких об’єдналася в національно-культурне товариство.
Коли відкривали факультатив, запрошували усіх, незалежно від віку — благо, заняття безкоштовні. Але, в основному, батьки привели учнів молодших класів. Причому, не тільки тих, хто має хоч краплину грецької крові. Скажімо, Настя Міщенко стверджує, що в її роду греків не було. Але батьки вирішили, що знання іноземної мови за плечима не носити. Правильно вирішили.
Запорізька область.

Фото Юрія ЗЕЛІНСЬКОГО.