Центральна виборча комісія продовжує приймати протоколи окружних виборчих комісій про підсумки голосування в межах відповідних територіальних виборчих округів. Протягом середи комісія прийняла протоколи від 116 окружних виборчих комісій. Крім того, було розглянуто один протокол ОВК з позначкою «Уточнений». Отже, на опрацюванні в ЦВК перебувають протоколи про підсумки голосування 196 окружних виборчих комісій, повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату комісії.
БЮТ готовий передати докази фальсифікацій до суду
Про це заявив керівник виборчого штабу Юлії Тимошенко Олександр Турчинов, повідомляє прес-служба БЮТ.
За його словами, одним із фактів такої фальсифікації є результати голосування на 5-му виборчому окрузі (місто Керч). Після того, як «нам вдалося домогтися першого перерахунку голосів на 20-й виборчій дільниці, всупереч шаленому опору представників Януковича, з’ясувалося, що дані, передані до Центральної виборчої комісії по цій дільниці, дають Януковичу на вісім відсотків більше голосів, ніж він отримав насправді. Цей факт задокументовано», — сказав він.
Після цього, додав О. Турчинов, нам вдалося домогтися перерахунку голосів ще на шести виборчих дільницях. У всіх випадках перерахунку мали місце аналогічні фальсифікації на користь кандидата Януковича. Такі само порушення були і в інших областях України, зокрема в Донецькій та Луганській. БЮТ передав до Центральної виборчої комісії документи з вимогою про перерахунок голосів більш як на 900 виборчих дільницях. Але якщо ЦВК не розглядатиме скарги, БЮТ обіцяє звернутися до Вищого адміністративного суду.
Чи є підстави для оскарження?
Жодних юридичних підстав ставити під сумнів результати виборів та дії Центральної виборчої комісії немає, вважає член ЦВК Михайло Охендовський. Водночас він зазначив, що оскаржити результати перегонів можна у Вищому адміністративному суді протягом п’яти днів після їх офіційного оголошення. Своє рішення суд має винести протягом двох днів.
Крім того М. Охендовський зауважив, що можливий судовий позов не зупинить офіційного оголошення результатів виборів. Тільки-но ЦВК отримає 225 протоколів ОВК, сказав він, комісія складе свій протокол про підсумки виборів і матиме інформацію щодо відсутності судових розглядів стосовно виборчого процесу.
Утім, заступник голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна дотримується протилежної точки зору. За її словами, скарги, які надходять до ЦВК про необхідність перерахунку голосів на деяких виборчих дільницях, дають для цього підстави, повідомляє «Українська правда».
«Ознайомлення з першими із них уже дає підстави ставити питання про необхідність доручення відповідним окружним виборчкомам про проведення повторного перерахунку голосів», — сказала Ж. Усенко-Чорна. За її словами, мали місце випадки, коли з порушенням встановлених законом вимог доставлялася виборча документація до ОВК, була порушена цілісність пакетів із виборчою документацією. Відповідно до закону, наголосила вона, окружна виборча комісія повинна в такому разі провести перерахунок голосів виборців.