Учора відбувся брифінг голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Бориса Тарасюка, котрий повідомив, що в середу комітет розглянув два законопроекти народного депутата Григорія Смітюха (Партія регіонів), які стосуються денонсації угоди між Україною та Європейським Союзом про реадмісію та скасування з боку України безвізового режиму для громадян ЄС і низки інших країн. 
За його словами, комітет рекомендував не вносити ці законопроекти до порядку денного сесії, як такі, що суперечать курсу України на євроінтеграцію. Аргументуючи свою позицію, він нагадав, що під час ратифікації угод про реадмісію та про спрощення візового режиму між Україною і ЄС Верховна Рада доручила комітету з питань євроінтеграції здійснювати моніторинг їх виконання. Зокрема, під час комітетських слухань з цього питання до ряду країн та відповідних євроструктур уже були направлені відповідні зауваження стосовно дотримання закладених до цих угод норм. Нині ж іде активна робота зі встановлення між Україною і ЄС безвізового режиму. Тож він вважає, що «денонсація угоди про реадмісію призведе до денонсації угоди про спрощення візового режиму, що торкнеться інтересів сотень тисяч українських громадян та може призвести до зупинення безвізового діалогу між Україною і ЄС». При цьому Борис Тарасюк нагадав, що рішення про ухвалення та ратифікацію зазначених угод свого часу схвалив уряд Віктора Януковича, а сам лідер Партії регіонів під час передвиборної кампанії неодноразово заявляв про курс на зміцнення відносин між Україною і ЄС, включно з угодою про асоціацію та про безвізовий режим.
Ще один учасник брифінгу — заступник міністра закордонних справ Олександр Купчишин наголосив, що відносини України та ЄС у візовій сфері базуються на угодах про реадмісію, про спрощений порядок оформлення віз та про малий прикордонний рух. «Вилучення хоча б одного з цих елементів зруйнує усю конструкцію взаємин України і ЄС у візо-міграційній сфері», — зазначив він. Натомість, він вважає, що сьогодні потрібно говорити не про денонсацію угоди, а про створення так званого реадмісійного поясу довкола України. Тобто, підписавши угоду з ЄС, треба так само підписати угоди про реадмісію з країнами міграційного ризику, насамперед із сусідами на Сході. Також маємо домагатися від ЄС виконання фінансових зобов’язань, які він взяв під час підписання угоди про реадмісію, а від країн Євросоюзу — належного виконання угоди про спрощений порядок оформлення віз.
Після цього, слово взяв автор законопроектів Григорій Смітюх, котрий повідомив, що головним чинником, який змушує його наполягати на денонсації угоди про реадмісію, є невиконання з боку ЄС зобов’язань зі спрощення безвізового режиму. Окрім того, ця угода є «принизливою для України», бо дозволяє повертати на територію України нелегальних мігрантів з країн, з якими в України немає аналогічних угод про реадмісію. Що стосується скасування безвізового режиму для громадян ЄС та низки інших країн, то, на його думку, відкривати свої кордони можна лише після отримання дзеркальних умов для наших громадян в інших країнах, бо «діалог про безвізовий режим можна вести і десять, і двадцять років, але так і не отримати його».