Завдання Блоку Юлії Тимошенко у разі визнання перемоги Віктора Януковича — створення української європейської опозиції, вважає заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. Про це він сказав під час брифінгу в парламенті.
За словами депутата, нині у парламенті продовжує діяти «нетривка, але ідеологічна коаліція, і йде процес створення прагматичної коаліції». Водночас М. Томенко зауважив, що, хоч як парадоксально, але створити прагматичну коаліцію набагато складніше, «оскільки охочих увійти до прагматичної коаліції багато, а посад мало».
Парламентарій зазначив також, що не бачить трагедії у тому, що деякі народні депутати від БЮТ можуть пристати на бік нової коаліції за участю фракції Партії регіонів. За його словами, нині фракція Партії регіонів робить усе можливе, аби за допомогою внесення змін до Регламенту коаліцію можна було утворювати не лише шляхом входження до неї фракцій, а й шляхом підтримки конкретних народних депутатів. «Очевидно, розглядатиметься варіант, як змінити Регламент для того, щоб нова коаліція створювалася підписами 226 народних депутатів», — сказав М. Томенко. Проте цей шлях він вважає неконституційним.
«Поодинокі депутати з фракцій, що не увійдуть до нової коаліції, є ресурсом для голосування. Ми стимулюємо такі переговори, оскільки зацікавлені, щоб після того, як ми перейдемо в опозицію, у нашій фракції залишилися тільки ті люди, які стоять виключно на позиції українських цінностей і європейського вибору. Я завжди казав, що БЮТ потребує чистки», — констатував М. Томенко.