21 січня 2010 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв» № 1824-VІ. 5 лютого Закон був підписаний Президентом України. Сьогодні, з дня офіційного опублікування, він набирає чинності.
Оскільки практичний контроль за дотриманням вимог розповсюдження та споживання алкогольних напоїв і тютюнових виробів значною мірою покладається на органи місцевого самоврядування та місцеві виконавчі органи, прошу звернути увагу на ключові положення зазначеного Закону.
Передусім це стосується унормування статусу слабоалкогольних напоїв та законодавче визначення обмежень щодо продажу і споживання слабоалкогольних напоїв та пива. Відповідно до Закону:
напої, виготовлені на основі водно-спиртової суміші із вмістом спирту 1,2—8,5 відсотка об’ємних одиниць (слабоалкогольні напої) віднесено до алкогольних напоїв;
на слабоалкогольні напої та пиво поширені відповідні обмеження щодо споживання та продажу, зокрема:
— заборонено споживання пива (крім безалкогольного) та слабоалкогольних напоїв у закладах охорони здоров’я, в навчальних та освітньо-виховних закладах, у громадському транспорті, на зупинках транспорту, в підземних переходах, у закладах культури, у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі), у ліфтах і таксофонах, на дитячих майданчиках, на спортивних майданчиках, у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
— заборонено продаж пива (крім безалкогольного) та слабоалкогольних напоїв особами, які не досягли 18 років, особам, які не досягли 18 років, у приміщеннях та на території навчальних закладів і закладів охорони здоров’я, у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій, у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі), у торгових автоматах, з рук, у невизначених для цього місцях торгівлі.
Закон передбачає додаткові обмеження щодо споживання та продажу тютюнових виробів, зокрема:
— введено більш жорсткі вимоги щодо розміщення попереджень про шкоду куріння на упаковках тютюнових виробів та у місцях для куріння;
— продавця тютюнових виробів при виникненні сумніву щодо досягнення покупцем 18-річного віку зобов’язано вимагати у нього відповідні документи, а у разі відмови — заборонено продавати тютюнові вироби цій особі.
Також збільшено штрафні санкції за порушення вимог щодо обмеження продажу та споживання алкогольних, слабоалкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів.
Особливо хочу звернути увагу на те, що Закон надає право на час проведення масових заходів сільським, селищним та міським радам у межах відповідної адміністративної території забороняти або обмежувати продаж пива (крім пива у пластиковій тарі), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та куріння тютюнових виробів.
Зважаючи на вищезазначене та враховуючи суспільну підтримку обмеження продажу та споживання алкогольних напоїв і тютюнових виробів, прошу забезпечити контроль за дотриманням відповідних змін до законодавства.
Микола ТОМЕНКО, заступник Голови Верховної Ради України, співавтор законопроекту.