У Києві мало не щодня з’являються повідомлення про рейдерські захоплення земель, приміщень, майна. Схоже, настала черга і медичних закладів. Вже декілька місяців ведеться справжня боротьба за контроль над стоматологічною поліклінікою Дніпровського району. Медичний персонал звинувачує міську владу у спробі захоплення приміщення лікарні.

 

Конфлікт виник декілька місяців тому, після того, як міська влада заснувала нове територіальне медичне об’єднання (ТМО) «Стоматологія». До нього увійшло 11 профільних поліклінік і три комунальні стоматологічні підприємства. Прагнення перетворити окремі самостійні організації в єдину структуру міська влада пояснює дуже просто: буде простіше налагодити контроль якості роботи стоматологів та закупівлі обладнання і препаратів. Однак разом з цим рішенням постало питання про зміну керівників у підпорядкованих лікарнях. Саме ця проблема торкнулася і стоматологічної поліклініки Дніпровського району. Принаймні так стверджує Вадим Ткаченко, працівник юридичної компанії, яка забезпечує правовий захист поліклініки.

— У листопаді місяці того року головний лікар поліклініки Людмила Ігнатенко взяла лікарняний у зв’язку із погіршенням стану здоров’я, — розповідає юрист. — Керувати поліклінікою залишилася її заступник Валентина Терехова. Однак згодом пані Терехова склала свої повноваження. Одночасно з цим ТМО «Стоматологія» призначила в. о. головного лікаря Тетяну Шапку. Після цього (дивний збіг) кудись зникає папка з документами: колективний договір, статут, акт на право володіння землею, технічні паспорти на будівлю, ліцензії та печатка поліклініки. Розуміючи, що вони втрачені або, можливо, знаходяться у невідомих особ, Людмила Ігнатенко почала процес отримання їх згідно з чинним законодавством. Невдовзі печатку та документи було відновлено. А сама жінка приступила до своїх повноважень. Першим її рішенням було звільнення із обійманих посад Валентини Терехової та Тетяни Шапки.

За словами В. Ткаченка, 2 лютого цього року в Людмили Ігнатенко знову погіршилося самопочуття. Жінка звернулася до медиків та отримала лікарняний. Справжній конфлікт між працівниками медустанови та новопризначеним керівником стався, коли разом з групою невідомих людей Тетяна Шапка намагалася потрапити до приміщення адміністрації поліклініки. Майже 100 працівників лікарні перегородили дорогу і не пустили «гостей».

Нині, як стверджують працівники цього закладу, колектив стоматологічної поліклініки перебуває у стані постійних погроз та залякувань.

— Нас постійно шантажують звільненням з роботи та навіть розправою у разі невдоволення або протесту, — каже лікар-стоматолог Тетяна Назарко. — Однак одними погрозами нове керівництво медичного закладу не обійшлося. Воно зобов’язало лікарів, окрім фінансового плану, здавати їм по 200 гривень щомісячно, а також вимагати від пацієнтів благодійних внесків. Щомісячно необхідно здавати близько 4 — 6 тисяч гривень. Мовляв, тільки це дозволить лікарям працювати тут надалі, — продовжує Т. Назарко.

По коментар з приводу цих подій кореспондент «Голосу України» звернувся до директора ТМО «Стоматологія» Юрія Пуденка. Він повідомив, що всі звинувачення з боку колективу лікарні є безпідставними і неаргументованими. Адже ніхто лікарів не залякував та не шантажував. Нікуди не зникала і папка з документами. Мовляв, нині вона знаходиться в головного лікаря поліклініки Тетяни Шапки. «2 січня цього року я звільнив з посади головного лікаря Людмилу Ігнатенко. Цього само дня на її місце призначив Тетяну Шапку», — зазначив пан Пуденко.

P. S. Колектив лікарні звернувся до Генеральної прокуратури з вимогою припинити незаконні дії ТМО «Стоматологія», захистити працівників та їх сім’ї та дати змогу лікарям нормально працювати на своїх робочих місцях та надавати кваліфіковану медичну допомогу.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.