Вибух в одній із квартир дев’ятиповерхівки луганського спального кварталу Степовий підняв серед ночі всіх мешканців цього будинку. Вже через десять хвилин почалася їх евакуація до сусідньої школи. Люди залишали свої домівки, навіть до пуття не знаючи, що ж сталося.

— Моя квартира міститься якраз під тією, де стався вибух, — розповідає Наталя Леонтьєва із квартири № 68. — Ми з сином прокинулись від того, що кімната ніби гойднулася. Син упав з ліжка, а на мене обрушилася люстра. Буквально на очах стали утворюватися тріщини в стінах двох кімнат, на стелі. Ми чули, як щось гучно ляснуло, але не зрозуміли, що це. Пожежа? Але вогню не було. Бігали по кімнатах у паніці: що робити? Ясно було одне: у квартирі залишатися небезпечно, на голову може впасти тріснуте перекриття. Зараз ми живемо в батьків.
Квартира Миколи Бекетова також на восьмому поверсі. Чоловік проснувся від голосного звуку і, щоб перевірити підозри, насамперед піднявся на дев’ятий поверх. Побачив, що горять вхідні двері до трикімнатної квартири, і разом з дружиною став гасити вогонь. На щастя, в цьому будинку Микола працював слюсарем, знав, де розташовано щити й вентилі, тому вжив необхідних в таких випадках заходів: відключив тепло, газ і електрику. Коли прибули фахівці МНС, представники міської влади, він також допомагав провести подальше відключення від магістральних ліній. Про своїх верхніх сусідів, молоде подружжя, в чиїй квартирі стався вибух, знає тільки те, що трикімнатну житлоплощу вони купили два роки тому, однак тут не жили. Схоже, займалися ремонтом.
Що насправді сталось у квартирі на дев’ятому поверсі, з’ясовує слідство. Як одну з головних версій прокуратура розглядає самогубство. На це вказує SMS-повідомлення загиблого своїй дружині, в якому він просить «поховати його по-людськи», і обставини, виявлені під час огляду квартири. Наприклад, знайдено шланг, що був відключений від газу. Характер руйнувань несучих конструкцій указує на те, що вибух стався ближче до спальні, а не в кухні. Можливо, загиблий спочатку хотів отруїтися газом і напустив його в кімнату, а потім перекрив кран. За словами першого заступника міського голови Маноліса Пілавова, о другій годині ночі, коли він приїхав на місце трагедії, у квартирі, незважаючи на вибиті шибки і протяг, сильно пахло газом.
За оцінкою фахівців, у будинку постраждали несучі конструкції, внутрішні стінові панелі, технічний поверх і дах. Завідувач лабораторії Луганської філії Інституту будівельних конструкцій Анатолій Невєров вважає, що тяжчих наслідків удалось уникнути завдяки тому, що вибух стався на останньому поверсі.
Усього евакуйовано 80 мешканців. Більша їх частина знайшла притулок у родичів і тільки 14 осіб (п’ять родин) прийняли пропозицію влади тимчасово оселитись у профілакторії «Енергія». Витрати на харчування й проживання влада взяла на себе.
Постраждалі від вибуху квартири вже відновлюють. Міська влада обіцяє, що через тиждень власники квартир одержать відремонтоване житло. Правда, кільком квартирам усе-таки потрібен капітальний ремонт.

Луганськ.