Чи зміняться відносини між Україною й Росією в енергетичній сфері з приходом до влади Віктора Януковича? Імовірний переможець президентських виборів уже заявив, що хоче відтворити консорціум, а також пообіцяв добиватися перегляду контрактів, укладених з Росією Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко.
Заступник голови правління ВАТ «Газпром» Олександр Медведєв виступив у Лондоні з заявою про готовність газового концерну інвестувати кошти в модернізацію української газотранспортної системи (ГТС), повідомляє агентство Рейтер.
При цьому Олександр Медведєв підкреслив, що Газпром має намір залишити без змін умови контракту про поставки і транзит газу, підписаного з Україною в січні 2009 року, незважаючи на зміну уряду країни.
Нагадаємо, що раніше лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив про можливе залучення до модернізації ГТС України ВАТ «Газпром» і європейських споживачів та про створення консорціуму, в якому контроль буде розподілено між учасниками в рівних частках.
Цю точку зору поділяє і один з імовірних кандидатів на пост прем’єра України Сергій Тігіпко. «В цьому питанні наші позиції близькі. Свого часу, коли я очолював економічний блок уряду, то рекомендував Президентові Леонідові Кучмі створити консорціум з управління ГТС. Нині ми повертаємось до цієї ідеї», — заявив Тігіпко в інтерв’ю російським журналістам.
«Проблема ж бо не зникла. Що непокоїть наших партнерів — і європейців, і росіян? Непрозорість компанії «Нафтогаз України», яка видобуває газ, зберігає його і транспортує до Європи. Щоб зробити її прозорою, потрібно розділити ці напрями діяльності. Виділивши транзитну складову, продати однакові пакети акцій росіянам і європейцям. Це дасть змогу розрахуватися з боргами, а залишок коштів інвестувати. У підсумку одержимо зрозумілу й контрольовану структуру, а також модернізовану ГТС. Це вигідно всім», — вважає політик.
Трохи іншої думки уповноважений нинішнього Президента України з енергетичних питань Богдан Соколовський: «Якщо казати відверто, на сьогодні українська ГТС контролюється російською стороною набагато більше, ніж це може бути в умовах офіційного консорціуму. Це поки що контроль де-факто, а не де-юре. І якщо оформляти консорціум у тому вигляді, в якому про нього ми говорили років п’ять, шість, сім тому. Для мене це незрозуміло, бо в остаточному підсумку доведеться, в умовах консорціуму офіційного, просто ділитися прибутком, а він і так не бозна-який. Це невеликий прибуток. Якийсь мільярд на сьогодні. Це сьогодні мільярд український, та в умовах консорціуму це 30 або 50 відсотків у найкращому разі. Тому мені незрозуміло з економічної точки зору, і з погляду права теж незрозуміло: тому що наше законодавство українське поки що такої можливості не бачить і не дозволяє комусь віддавати в оренду, в управління нашу трубу. Тому що це держвласність».
Водночас Богдан Соколовський продовжує наполягати на необхідності переглядів газових контрактів. Він переконаний, що заяви Віктора Януковича — це не передвиборний популізм: «Янукович виходив з висновків професіоналів і говорив про необхідність переглядів контрактів з конкретних пунктів».