Важко повірити, але рекорд з подорожчання в січні цього року порівняно з січнем минулого на Тернопільщині встановила... капуста: з 1,2 гривні за кілограм її ціна зросла до 5,7. На другому місці — цукор, який зріс у ціні з 4 до 13 гривень. На третьому — голландський сир (з 38 до 68 гривень). Здорожчала на 60 відсотків і картопля: за кілограм уже правлять майже 5 гривень. У 1,5 разу зросла ціна на гречку. Істотно подорожчали морква, буряк, тож навіть пісний борщ стає делікатесом, не кажучи про те, що класична українська страва має бути на м’ясному бульйоні.
Справжні дива кояться з цукром: влада запевняє, що цього продукту в області вироблено достатньо, однак на полицях багатьох супермаркетів солодкий пісок відсутній. Дефіцит створюється штучно, щоб споживачі були готові платити вже 15 гривень за кілограм. Зростання цін відбувається за однією схемою: суб’єкт господарювання здійснює перереєстрацію своїх підприємств і встановлює першу базисну ціну без декларування. Ось і ростуть вони, мов на дріжджах. Дехто робить уже й запас карамельок. Кажуть, підвищення цін на цукерки та кондитерські вироби неминуче.

Тернопільська область.