Учора заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко звернувся до керівників вищих навчальних закладів та студентів-активістів із проханням привести у відповідність систему організації студентського самоврядування. Нагадаємо, що вчора наша газета офіційно опублікувала зміни до Закону України про вищу освіту з питань студентського самоврядування (№ 1798-VІ), який Верховна Рада ухвалила в січні.
Микола Томенко також звернув увагу ректорів вищих навчальних закладів на те, що згідно з положеннями закону лише за погодженням з органом студентського самоврядування у вищому навчальному закладі приймаються рішення про відрахування, поновлення на навчання та переведення студентів; поселення і виселення з гуртожитку; призначення заступника декана, проректора, які відповідають за роботу зі студентами; затвердження рішень із питань студентських містечок та гуртожитків для проживання осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі тощо.
Законом також передбачається, що «фінансовою основою студентського самоврядування є кошти, визначені вченою радою вищого навчального закладу в розмірі не менше 0,5 відсотка коштів спеціального фонду відповідного вищого навчального закладу». Ці кошти спрямовуються на виконання завдань і повноважень органів студентського самоврядування, а не менше 30 відсотків із них — на підтримку наукової діяльності осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі.
Микола Томенко попросив Прем’єр-міністра дати доручення Міністерству освіти й науки та Міністерству фінансів розробити та узгодити необхідні підзаконні акти щодо фінансового забезпечення студентського самоврядування за рахунок коштів спеціальних фондів вищих навчальних закладів відповідно до вимог закону.