Блок Юлії Тимошенко має намір перерахувати бюлетені на всіх виборчих дільницях Криму, а також у Луганській і Донецькій областях. Про це заявили на вчорашній конференції народні депутати Сергій Власенко та Андрій Сенченко. Вони оцінюють фальсифікацію голосів на користь кандидата у Президенти лідера Партії регіонів Віктора Януковича в 10—12 відсотків.
А. Сенченко зазначив, що БЮТ має докази, які підтверджують фальсифікацію близько 200 тисяч голосів за Віктора Януковича у другому турі президентських виборів. «Ми можемо довести це фактами і прикладами, поданими вчасно, а також належним чином оформленими документами, що близько чверті голосів за Віктора Януковича у Криму фальсифіковано», — сказав депутат. За його словами, масові фальсифікації в Криму мали місце на більш як 250 виборчих дільницях.
Водночас С. Власенко додав, що його однопартійці в разі потреби можуть забезпечити перерахунок голосів на дільницях Західної і Центральної України.
Про чисті вибори говорити смішно. На цьому під час прес-конференції наголосили член окружної виборчої комісії Донецька Ольга Князева та довірені особи кандидата в Президенти Юлії Тимошенко в Миколаївській області Леонід Клименко та Андрій Чеканович.
Ольга Князева розповіла: «8 лютого у протистоянні з представниками від Партії регіонів мені вдалося отримати і розкрити пакет документів. У ньому виявила заяви, написані однією рукою, для голосування вдома. Поки вони в мене їх не відібрали, я встигла продивитися 49 заяв. При цьому мені загрожували фізично, морально».
У цьому списку, за її словами, були люди, які за згодою і за підтримки Державного реєстру проголосували двічі-тричі. Також були внесені не існуючі будинки. Виявлені випадки, коли громадяни приписані за однією адресою, а в списки внесені ще й за іншою. Окрім того, враховувалися абсолютно чисті бюлетені.
Ольга Князева підкреслила, що приблизно п’ять відсотків, які проголосували в Донецькій області, — це померлі люди і громадяни, за яких проголосували. У свою чергу Леонід Клименко зазначив, що головне порушення зафіксоване в Миколаївській області на президентських виборах — це підкуп виборців та підвіз їх до виборчих дільниць.
«Воно здійснювалося в масовому порядку. Була агітація за Віктора Януковича, обробка виборців, включаючи горілку, гроші, харчі. Комісії взагалі поводилися дуже агресивно. Прийняти якесь рішення було практично неможливо. Все це вплинуло на результат виборів», — сказав він.
Андрій Чеканович розповів, що на його виборчому окрузі вибиралися із списків громадяни похилого віку, переважно до 1935 року народження, і робився обхід поквартирно. Пропонували, передусім, голосувати вдома, і давали «винагороду» 150 гривень. Тим, хто хотів голосувати на дільниці, повідомляли про місце відправлення мікроавтобуса. Але, коли бачили, що людина готова сама віддати голос за Віктора Януковича, то давали 50 гривень. Також були факти голосування неіснуючих людей.