Кандидат у Президенти, лідер Партії регіонів Віктор Янукович виступив із зверненням до українського народу з нагоди підбиття Центральною виборчою комісією попередніх результатів президентських виборів.
Подякувавши виборцям за підтримку, він наголосив, що вибори показали усьому світові, що Україна є демократичною країною, а це означає, що ми подолаємо проблеми та реалізуємо реформи й увійдемо до спільноти найбільш благополучних країн світу.
«Україна — велика держава. Ми різні: живемо в містах та у селах, на заході і сході, по-різному ставимося до нашої історії. Але я певен, що політика та вибори не повинні розділяти суспільство, а, навпаки, — об’єднувати людей», — сказав В. Янукович.
Пріоритетами у своїй діяльності на посаді Президента України В. Янукович назвав економічний добробут кожного громадянина та об’єднання країни. «Україні необхідна стратегія інноваційного стрибка, яка стане основою цього прискорення, — вважає він. — Це — стратегія підтримки пріоритетних напрямків, де позиції нашої держави сильні та можуть стати основою для міжнародної співпраці. Це, наприклад, такі напрямки, як металургія, авіабудування, ракетобудування, ядерна енергетика, військово-промисловий та аграрний комплекси.
Говорячи про пріоритети України на міжнародній арені, В. Янукович відзначив, що ми — «міст між Заходом та Сходом». «Ми обираємо демократичний шлях. Наша економіка тісно інтегрована з економікою Росії та країн СНД і стає дедалі більш інтегрованою з Заходом. Важливо, щоб ми розвивали всі ці напрямки та використовували наші переваги для нашого національного інтересу. Ми — за політику добросусідських відносин зі всіма країнами», — наголосив він. І додав, що має намір якнайшвидше зустрітися з лідерами Росії, ЄС та США з метою налагодження нових робочих відносин. А також буде продовжено роботу щодо підписання угоди з ЄС в межах європейської політики добросусідства та програм економічної допомоги, залишаться пріоритетними відносини із Росією та СНД, буде започатковано спільні проекти в різних галузях.
У питаннях реформи державної влади центральне місце, за словами В. Януковича, займе реорганізація Кабінету Міністрів. «Новий Кабмін повинен негайно: провести повний аудит економічного і фінансового становища України, визначити масштаб проблем, успадкованих від старої влади; сформувати механізми, що гарантуватимуть прозорість влади для наших партнерів та суспільства; внести на розгляд бюджет України на 2010 рік; вжити заходів щодо соціальної підтримки громадян; відновити довіру до інститутів влади з боку пересічних громадян та іноземних партнерів; звернутися до наших кредиторів, наших сусідів, економічно розвинутих країн з метою досягнення домовленостей і прямої допомоги з  подолання економічної кризи; розпочати реальну боротьбу з корупцією», — заявив він.
В. Янукович запевнив, що на шляху формування нової влади він готовий працювати з тими, хто зацікавлений у відновленні країни. Але для того, щоб реорганізувати уряд, важливо створити нову правлячу коаліцію у Верховній Раді, наголосив він. «Тому я офіційно звертаюся до Прем’єр-міністра — закликаю піти у відставку і перейти в опозицію, а також до членів коаліції — оголосити про призупинення діяльності коаліції, для того щоб я міг розпочати переговори з різними фракціями з питання формування нового уряду, — сказав лідер президентських виборів. — Країні не потрібна ще одна політична криза. Народ чітко висловився за зміну влади. І Прем’єр-міністр має прийняти правильне рішення та піти в опозицію».
Поспішати з кардинальними політичними реформами В. Янукович не має намірів. «І тільки якщо я зрозумію, що в існуючій політичній системі більше нема потенціалу, що вона гальмує реформи — тільки тоді я запропоную суспільству конституційні зміни», — зауважив він.
«Я об’єднаю Україну, наведу порядок у владі, надам кожному українцю можливість благополучно жити та працювати в стабільній країні, яку поважають наші сусіди та весь світ, — запевнив В. Янукович. — Це і є моя головна мета як Президента України».