Столична влада має намір пустити відомі ринки з молотка. На засіданні Київради 29 жовтня минулого року до переліку об’єктів для приватизації внесли дві нежитлові будівлі на вулиці Горького, 115 у Голосіївському районі та на вулиці Верхній Вал, 16 у Подільському районі, забувши згадати, що за цими адресами розташовані Володимирський і Житній ринки, відповідно. Також у рішенні не вказано площу будівель, але відзначається, що вона відповідає даним Бюро технічної інвентаризації.
...Вечір вівторка — на Житньому ринку завмерла торгівля. Продавщиці, покидавши товар і покупців, вийшли на акцію протесту проти намірів міської влади продати будівлю на аукціоні (на знімку).
— А де Кличко — перешіптуються торговки. Їм пообіцяли, що на захист ринку стане голова блоку свого імені в Київраді й приєднається до мітингу. Віталій Кличко не забарився — разом із помічниками з’являється біля центрального входу. Його зустрічають бурхливими оплесками й проводжають до гучномовця.
Говорить Кличко не довго, але по суті. Переконує, що приватизація ринків спричинить їхнє закриття й перепрофілювання, як це вже сталося із Сінним. Камені в город «молодої, обдарованої команди Черновецького» летять також із приводу «транспортного й сніжного хаосу» в столиці.
Наостанок Кличко обіцяє ініціювати скасування рішення про продаж приміщень ринків на аукціоні: «Наша фракція бореться за київські парки, за київські ринки, котрі знищуються зі зрозумілою метою — заради фінансового збагачення окремої групки людей, які сьогодні прийшли до влади й думають, що вони повністю володіють містом Києвом. Під час наступної сесії Київради ми вимагатимемо скасувати рішення про приватизацію Житнього й Володимирського ринків».
Піти від продавщиць депутатові-боксерові так просто не вдається. Жінки обступають Кличка з усіх боків і не відпускають хвилин двадцять, поки підприємці не заганяють їх назад за прилавки:
— Любо, Валю, відчепіться від людини, ідіть працювати!
Але й після того, як Кличко пішов, розмови про приватизацію не вщухають. Жінки губляться в здогадках, що можуть побудувати на місці їхнього ринку. Поки що зійшлися на єдиній думці — дорогі бутики для Черновецького й к0.
До слова, минулого тижня представники незалежної профспілки орендарів «Захист праці» заявили, що будівлю Житнього ринку в Києві намагалися підпалити з метою визнання її непридатною для торгівлі.
— Тільки випадковість врятувала будівлю Житнього ринку від повного знищення в результаті підпалу. Він може бути використаний столичною владою для визнання території непридатною для розміщення на ній ринку й ухвалення рішення про забудову земельної ділянки. Таким чином, сотні людей втратять свої робочі місця, — зазначили в профспілці.
А от столичні правоохоронці інформацію про підпал не мають.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.