Генпрокуратура не встановила жодного порушення, яке б вплинуло на результати волевиявлення громадян під час виборів Президента України. «Під час виборів Президента України жодного порушення, яке б вплинуло на результати волевиявлення громадян, не встановлено», — йдеться у повідомленні прес-служби ГПУ. Загалом з початку виборчого процесу до прокуратури надійшло майже 1,7 тисячі звернень, з яких кожне п’яте стосується порушення порядку передвиборної агітації, кожне десяте — порушень при складанні списків виборців, кожне восьме — підкупу виборців.
За результатами розгляду 846 звернень направлено за належністю для реагування до органів внутрішніх справ, виборчих комісій, органів влади та самоврядування. Усі вони перебувають на контролі органів прокуратури. Прокурорами порушено 46 кримінальних справ, внесено 180 документів прокурорського реагування. За іншими скаргами надано роз’яснення. У день повторного голосування, 7 лютого, органами прокуратури розглянуто та оперативно відреаговано на понад 100 повідомлень про порушення виборчого законодавства.
Зокрема, Роменська міжрайонна прокуратура передала до Роменського міськрайсуду кримінальну справу з обвинувачувальним висновком за фактом порушення головою дільничної виборчої комісії №30 територіального виборчого округу №163 громадянином К. виборчого законодавства. Під час першого туру виборів Президента України 17 січня 2010 року спритник К., порушуючи чинне законодавство, проголосував за одного зі своїх односельців. Останній, хоча за місцем проживання і зареєстрований у селі Андріївка Роменського району, але участі у голосуванні 17 січня на цій виборчій дільниці не брав. Звинувачений К. свою провину у скоєнні інкримінованого йому злочину визнав повністю. А тепер «двоголоснику» доведеться відповідати перед законом за ч. 1 ст. 158-1 КК України, яка передбачає покарання у вигляді виправних робіт строком до двох років або обмеження волі терміном до трьох років, повідомляє наш власний кореспондент у Сумській області Владислав ЖМУРКОВ.