За статистикою, за 9 місяців минулого року в Крим було імпортовано овочів 6,1 тисячі тонн, що порівняно з 2008-м більше в 3,8 разу. До автономії завезли з Нідерландів 54,5 тонни картоплі, з Польщі — 19,3 тонни моркви, з Туреччини — 39,5 тонни кабачків. Також надійшло 8,8 тонни капусти, 563 тонни огірків і 5226 тонн помідорів.
За цей само період було імпортовано 7,5 тисячі тонн фруктів: 90,5 тонни абрикосів із Греції та Туреччини, 1 тисяча тонн персиків із Греції, Іспанії та Туреччині, 973 тонни яблук, груш і айви з Нідерландів, Польщі та Аргентини.
Водночас, за словами міністра аграрної політики Криму Павла Акимова, торік сільське господарство півострова стало мало не єдиною галуззю, що продемонструвала добрі результати. Виробництво сільгосппродукції в 2009-му зросло на 4,3 відсотка, в тому числі рослинництва — на 4,8, тваринництва — на 3,9 відсотка.
Сільгоспвиробникам півострова вдалося збільшити валове виробництво м’яса, молока, птиці, яєць і вовни, а також винограду та ягід. А врожай картоплі вперше забезпечив потребу кримчан на 100 відсотків — його було зібрано 367 тис. тонн.
Як підкреслив Павло Акимов, Крим досяг «піка» у виробництві сільгосппродукції, але водночас не в змозі її повністю реалізувати. «Навесні викидаємо моркву, капусту, буряк, тому що ринок насичений, а на захід тільки-но почали виходити», — каже міністр.
Одразу зазначу, що проблему реалізації місцевої сільгосппродукції чиновники розв’язували через супермаркети, з якими домовлялися про доведення ними частки продукції кримських виробників до 30 відсотків у загальному асортименті. Однак аграрії до такого задуму поставилися скептично. На їхню думку, реалізувати овочі, фрукти і м’ясо через супермаркети виробникам невигідно.
«Вони беруть продукцію на реалізацію без попередньої оплати й невчасно розраховуються за товар», — каже віце-президент Асоціації фермерів і землевласників Юрій Комов. Тому він уважає оптимальним варіантом для сільгоспвиробників і споживачів реалізацію овочів і фруктів напряму, без посередників, через оптові й роздрібні ринки.
З такою постановкою питання згодні і в Асоціації городників Криму. «Плата за зберігання овочів, плюс надання торговельного місця — в сумі витрати виробника від реалізації в супермаркеті виходять вищі, ніж від продажу на ринку під відкритим небом», — підкреслює генеральний директор асоціації Григорій Цепляк.
Однак, за словами чиновників, міські голови не хочуть іти назустріч аграріям й організовувати на ринках ярмарки із продажу місцевої сільгосппродукції. Щотижня в Криму сільськогосподарські ярмарки проводять лише у Феодосії та Євпаторії.
 
Крим.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.