«Ми задоволені перемогою Віктора Януковича на виборах і тим, що саме він стає четвертим Президентом України», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в ефірі «5-го каналу». «Що стосується результатів, я гадаю, що розрив буде більший, ніж три відсотки на користь Віктора Януковича. Відзначу, що був безпроцентний тиск на південно-східні регіони з метою зменшити кількість людей, які голосують на дільницях», — сказав він та додав, що також «були штучні замінування для того, щоб на кілька годин зупиняти роботу виборчих дільниць, на п’ятій дільниці першого округу у Криму зафіксовано розбивання ртутного термометра з тим, щоб зупинити голосування, масу інших способів для того, щоб максимально зменшити кількість людей, які будуть голосувати».
Тим самим заступник Голови Верховної Ради підтвердив висловлювання журналістів про те, що у східних регіонах України, де переважна більшість виборців у першому турі проголосувала за В. Януковича, цього разу явку виборців на дільниці штучно було занижено. «Значній кількості людей не дали можливості проголосувати», — сказав політик. Проте, незважаючи на всі ці перешкоджання волевиявленню громадян, О. Лавринович висловив переконання, що В. Янукович отримав упевнену перемогу. «Це перемога. Звичайно, що різниця у підтримці в 1 чи 5 мільйонів голосів це — суттєво з точки зору опертя на тих громадян, які хочуть бачити когось Президентом. Більшість громадян України обрали Президента. Якщо ми хочемо претендувати на назву демократичної України, то переможений має достатньо об’єктивно визнати результати і зайнятись ефективною опозиційною діяльністю», — наголосив перший заступник глави парламенту.
Відповідаючи на запитання, чи це можна вважати пропозицією для Тимошенко піти в опозицію, О. Лавринович констатував: «Цю пропозицію їй сьогодні зробили громадяни України». Разом із тим політик висловив жаль, що в Україні «є політична сила, яка любить називати себе демократичною, але дуже далека від принципів демократії і не може визнавати очевидні речі. І те, що її штаб вже дав доручення по всіх областях Сходу і Півдня оскаржувати всі результати на кожній дільниці і вже вимагати перерахунків, коли ще перший підрахунок не здійснений, — це свідчить про те, що вони намагатимуться максимально відтягнути день встановлення остаточного результату».
Утім, вважає О. Лавринович, «це нічого не зможе змінити по суті, але для країни це кілька втрачених днів чи тижнів для того, щоб можна було швидше почати зміни у країні і вибудовувати ефективну модель державного управління. Це деструктивна позиція. Очевидно, що вона не знайде не тільки успіху, а й не знайде і підтримки в суспільстві», — повідомляє прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.