Представники кандидата у Президенти Юлії Тимошенко оскаржуватимуть у судах результати виборів глави держави, повідомила заступник голови фракції БЮТ Олена Шустік. За її словами, рішення про оскарження результатів виборів було ухвалене на засіданні фракції у понеділок. Представники Ю. Тимошенко планують «оскаржити результати по дільницях, потім відповідно вимагати перерахунку по округах і, якщо буде позитивний результат в судах, ставити під сумнів загальний результат виборів». При цьому О. Шустік зауважила, що в цілому по країні дуже багато дільниць, результати голосування на яких можна було б оскаржити, оскільки є докази фальсифікацій. 
До того ж 5,6 відсотка виборців проголосували вдома без відповідних довідок, тож у Донецькій, Дніпропетровській та інших східних областях «голосували живі та ненароджені». Бютівці розраховують, що в разі невизнання виборів в деяких округах постане питання про проведення «третього туру виборів». О. Шустік також не виключила, що може бути поставлене питання про перерахунок голосів виборців у другому турі.
Водночас голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко під час учорашньої інтернет-конференції на порталі Ліга.net зазначив, що перспективи оскарження можливі на 10—20 дільницях, тоді як для вирівнювання результатів обох кандидатів потрібно оскаржити вибори більш як на 500 дільницях, що «нереально». Він також звернув увагу на те, що в українському законодавстві відсутнє таке поняття, як «третій тур». Якщо ж вести мову про 2004 рік, то тоді було проведено не третій тур виборів, а переголосування другого туру, — сказав він. Оцінюючи проведення виборчої кампанії-2010 загалом, О. Черненко зазначив, що порівняно з 2006 та 2007 роками з точки зору демократичності виборів Україна зробила декілька кроків назад, проте порівняно з 2004 роком має місце значний прогрес. «Вибори були напружені, спостерігалися зловживання, проте волевиявлення громадян було зафіксовано», — вважає голова правління КВУ.
Сергій ЛАВРЕНЮК.
Cудова війна — безперспективна
Наміри Блоку Юлії Тимошенко домогтися перегляду результатів голосування в другому турі виборів Президента у суді будуть безперспективними — заявив на брифінгу депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко. «Ми не бачимо судової перспективи всіх тих звернень, які на сьогодні будуть надходити в суди», — сказав депутат. Ю. Мірошниченко зауважив, що оскарження результатів виборів Президента можливе тільки протягом п’яти днів після офіційного оприлюднення. «Хотів би заспокоїти всіх — не буде тривалої судової війни, вона завершиться протягом п’яти днів, це теж визначається законом. Не буде зриву інавгурації нового Президента», — додав депутат. Парламентарій вважає, що, якщо кандидат у Президенти, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко подасть позови до судів про визнання недійсними результатів голосування в другому турі на окремих дільницях, вона від цього не тільки не виграє, а й програє. «На мій погляд, Тимошенко більше втратить передусім у своїй репутації, втратить обличчя, втратить репутацію проєвропейського демократичного лідера, якщо вона чіплятиметься за владу», — сказав Ю. Мірошниченко. За його словами, Партія регіонів бачить Ю. Тимошенко в майбутньому одним із ключових українських політиків, лідером опозиції.
Анна ШЕВЧЕНКО.