Тільки через суд підприємець Микола Циба з Вінниччини відстояв своє право на отримання в оренду земельної ділянки. Однак уже більше року рішення суду не виконує Вінницька райдержадміністрація, що є відповідачем у справі. Парадоксальність ситуації ще й у тому, що спочатку адміністрація не заперечувала стосовно надання підприємцю землі в оренду... Але за той час, поки він збирав необхідні документи, до Земельного кодексу внесли зміни, які, мабуть, стали «каменем спотикання».

У лютому 2007-го Вінницька районна державна адміністрація дала дозвіл підприємцю Миколі Цибі на оформлення документів для передачі йому в оренду земельної ділянки. На площі приблизно десять гектарів той планував посадити сад. Ділянку мав отримати на території Мізяківсько-Хутірської сільради Вінницького району. До речі, сесія сільради також погодила це питання. Хоча земля ця за межами населеного пункту і розпоряджається нею районна адміністрація, депутати все одно висловили свою думку.
Ділянка давно ніким не використовувалася. На ній переважають глиняні ґрунти. Тому для вирощування жита-пшениці не придатна. А ось сад може плодоносити.
Утім, марно підприємець витрачав час і кошти на оформлення необхідних документів. Коли дозволи були в нього на руках, чиновники з райдержадміністрації... передумали надавати землю в оренду.
Навіть судове рішення не зарадило
— Один із чиновників так і сказав мені: «Хто ти такий, щоб тобі давати землю» (!?), — каже Микола Циба. — Я був спантеличений. Не беруть до уваги навіть рішення суду. 3 листопада 2008 року Вінницький окружний адміністративний суд визнав неправомірною відмову Вінницької райдержадміністрації в питанні передачі мені в оренду землі. Зобов’язав прийняти розпорядження про можливість передачі землі мені в оренду. Але цього не було зроблено і судовий документ досі не виконано.
— Якби мені одразу відмовили, я не витрачав би час і кошти на оформлення документів, — каже підприємець. — Це дуже клопітна справа. Назву тільки деякі з організацій, пороги яких довелося оббивати, поки отримав належні документи. Щоб погодити проект землеустрою з відведення земельної ділянки, треба було отримати висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, відділу містобудування та архітектури, державного управління охорони природного навколишнього середовища, виготовити акт обстеження земельної ділянки та викопіювання кадастрового плану...
За словами співрозмовника, більш як два роки витрачено на оформлення документів. Деякі з них довелося збирати повторно. Нарешті в березні 2008-го підприємець отримав висновок державної експертизи на всю землевпорядну документацію, який затвердив начальник головного управління земельних ресурсів у Вінницькій області Олексій Коник. У документі зазначено, що проект відведення земельної ділянки відповідає вимогам чинного законодавства. Тож уже можна було укласти договір підприємця з райдержадміністрацією про надання в оренду землі. Однак у чиновників свої аргументи.
Щоразу нові причини відмови
Уже у вересні 2008 року підприємцю М. Цибі пояснили: набуття права оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на аукціонах. Однак цю умову не дотримано, тому він може набути право оренди земельної ділянки виключно на аукціоні.
— Це одна із багатьох причин відмови, — каже підприємець. — Її навіть суд не взяв до уваги. Чому? Бо обов’язковість аукціонів запроваджено вже після того, коли мною були подано документи. Як пояснюють у суді, закон не має зворотної сили.
Кличуть на допомогу «вищих» чиновників
— Під час одного із судових засідань начебто вже узгодили вирішити це питання за згодою сторін, — розповідає Микола Циба. — Я сподівався, що нарешті укладемо договір. Натомість отримав ще одного листа з райдержадміністрації. Цього разу, як зрозумів, я маю стати фермером перед тим, як отримаю право на оренду землі. Цитую: «Відповідно до положень Закону України «Про фермерське господарство» формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти сільськогосподарську продукцію, є фермерське господарство». Мовляв, якщо я хочу виробляти продукцію, — маю стати фермером.
Ще більше здивувала інша інформація, наведена у згаданому листі. Мені повідомили, що районна державна адміністрація звернулася до обласної з проханням перевірити на предмет відповідності Конституції і чинному законодавству розпорядження голови Вінницької райдержадміністрації за № 303 від 24.02.07 р. Нагадаємо, саме цим розпорядженням райдерж-адміністрація ще три роки тому погодила надання земельної ділянки підприємцю Цибі і дала дозвіл на виготовлення документів на її відведення.
— На мою думку, це остання рятівна соломинка, за яку чіпляється місцеве керівництво, — каже підприємець. — А як же тоді бути з усіма висновками? Зрештою, є ж рішення суду.
Підприємець Микола Циба через суд відстояв право на отримання в оренду землі, але рішення так і не виконано райдерж-адміністрацією.
Вінницька область.
Фото автора.
Порівняйте
З відповіді начальника управління Держкомзему у Вінницькому районі Діани Галандзовської:
— Передача земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва суб’єктам підприємницької діяльності — фізичній особі — не передбачена чинним законодавством.
З відповіді голови Вінницької райдержадміністрації Юрія Щетиніна:
— Під час розгляду поданих вами документів управлінням Держкомзему у Вінницькому районі встановлено їх невідповідність вимогам чинного законодавства України. Поняття «громадянин України» та «фізична особа — підприємець» не є тотожними, тому із заявою повинен був звертатися суб’єкт господарювання, в даному випадку — фізична особа, підприємець.
У Земельному кодексі України (ст. 93) зазначено, що земельні ділянки можуть передаватися в оренду громадянам та юридичним особам України, іноземним громадянам і особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним об’єднанням і організаціям, а також іноземним державам. А орендувати земельні ділянки можна для провадження підприємницької та іншої діяльності.