На засіданні постійної комісії з питань аграрної політики та земельних відносин Полтавської обласної ради депутати вирішили підготувати проект звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів стосовно внесення змін до порядку використання коштів, що надійшли як відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, та проведення їхньої індексації.
Як повідомив заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов, торік до обласного бюджету надійшло 611,5 тисячі гривень відповідних коштів, що становить 60,6 відсотка до плану. Зважаючи на залишок коштів у 2008 році, на заходи з консервації малопродуктивних земель сільськогосподарського призначення шляхом заліснення, розкорчовки списаних багаторічних насаджень, захисту сільгоспугідь від підтоплення та на хімічну меліорацію ґрунтів було використано понад 1 мільйон 300 тисяч гривень. До того ж було враховано визначений депутатською комісією пріоритет — заліснення малопродуктивних земель та розкорчовка старих списаних насаджень, які займають в області понад 20 тисяч гектарів чорноземів.
Унаслідок недосконалості чинного законодавства чималі кошти з відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва спрямовуються до бюджетів місцевих рад, на територіях яких відсутні чорноземи та площі під заліснення. Відтак органи місцевого самоврядування не можуть забезпечити цільове використання мільйонів гривень, які мертвим капіталом лежать на рахунках місцевих рад. Потребує індексації і рівень відшкодувань, який не змінювався з 1996 року. Проте вирішити ці питання можливо лише на законодавчому рівні.
На засіданні розглянули й виконання обласної програми сільськогосподарської дорадчої діяльності на 2006—2009 роки. На це з обласного бюджету було виділено 290 тисяч гривень: зокрема, придбано комп’ютерну та відео-проекційну техніку для обласної сільськогосподарської дорадчої служби, започатковано газету «Порада» та відкрився інтернет-сайт обласної сільськогосподарської дорадчої служби.
— Обласна сільськогосподарська дорадча служба виконує сьогодні важливу роботу з надання консультаційної допомоги сільським товаровиробникам, захищає їхні права та інтереси, — підкреслив депутат обласної ради, заступник голови облдержадміністрації Володимир Андрієнко. — Ця робота має продовжуватися й надалі.
Депутати підтримали пропозицію голови постійної комісії Валерія Капленка — доручити головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації розробити проект обласної програми сільськогосподарської дорадчої діяльності на 2010—2015 роки.