Перший заступник голови Запорізької обласної ради Олександр Клепаков провів селекторну нараду з керівниками органів місцевого самоврядування, податкових інспекцій, відділень Державного казначейства, обласних медичних закладів та депутатами облради. На ній обговорювали стан виконання обласного та місцевих бюджетів на 2009—2010 роки та заходи з подолання кредиторської заборгованості за минулий рік.
Учасники селекторної наради констатували: починаючи з другої половини минулого року, в області почалися серйозні проблеми з проведенням касових операцій місцевих бюджетів. Оплата поданих бюджетним закладам рахунків за виконані для них послуги і роботи здійснювалася із затримкою в десять днів, а в листопаді-грудні всі розрахунки, крім спеціальних виплат, було практично заморожено. І все це відбувалося за наявності коштів на рахунках місцевих бюджетів. Так, зведений бюджет Запорізької області на 2009 рік було виконано за доходами на 101,8, за видатками — на 97,1 відсотка. Перевищення доходів над видатками становило понад 30,4 мільйона гривень. Залишок бюджетних асигнувань — більш як 147,2 мільйона гривень, хоча на сесіях рад, починаючи з обласної і закінчуючи сільськими, приймалися рішення про розподіл доходних частин бюджетів і було підготовлено розрахунково-платіжні документи на кожного замовника, підрядника та код економічної й функціональної класифікації. У бюджетних організаціях, у бюджетах сільських і селищних рад, міст і в обласному бюджеті залишки неоплачених фінансових зобов’язань становили по загальному фонду 50,9 мільйона гривень, по спеціальному фонду — близько 14,5 мільйона.
Найбільша сума неоплачених фінансових зобов’язань, зареєстрованих в органах Держказначейства, числиться за Запоріжжям (майже 19 мільйонів гривень), обласним бюджетом (14,2 мільйона) та Енергодаром (7,5 мільйона), а загалом по області вона становить понад 65 мільйонів гривень. Це — сумарні річні бюджети Токмака й Токмацького району або семи сільських районів — Веселівського, Великобілозерського, Кам’янсько-Дніпровського, Михайлівського, Новомиколаївського, Розівського та Чернігівського.
На селекторній нараді прийнято резолюції, в яких від уряду вимагається усунути порушення бюджетного законодавства, забезпечити своєчасні розрахунки з постачальниками робіт і послуг, не допускати в подальшому кредиторської заборгованості, а від управління Держказначейства в Запорізькій області — до 4 лютого навести порядок з виконанням місцевих бюджетів. Якщо цього не буде зроблено, обласна рада проведе позачергову сесію, на якій дасть відповідну оцінку діям Кабінету Міністрів та Державного казначейства.
Прийнято також рішення звернутися до Верховної Ради з проханням розглянути на пленарному засіданні ситуацію, яка склалася з виконанням місцевих бюджетів.
Запорізька область.