Налагодження діалогу в політикумі є передумовою стабілізації ситуації в країні. Таку думку висловив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, спілкуючись із журналістами після голосування на виборах Президента України (виборча дільниця № 1, виборчий округ № 219).
Нині, за словами глави парламенту, «політика стала поперек економіки і буде важко забезпечити утримання економічної й соціальної ситуації». «Я свідомий того, що здійснювати реформи, про які говорили під час виборчої кампанії, буде абсолютно неможливо, бо на спаді не проводять реформ, головне — утримати ситуацію», — сказав він. Водночас, на думку керівника парламенту, «переможець виборів — він чи вона — буде заручником своїх обіцянок. Однак багато залежатиме від того, чи буде налагоджено діалог в Україні і чи буде розуміння спільної відповідальності за людей і країну. В. Литвин висловив переконання, що «реформатором може бути той, хто зможе вжити необхідних заходів для виправлення ситуації».
Відповідаючи на запитання журналістів, чи визнає сторона, яка програє, результати виборів, В. Литвин висловив сподівання, що «все буде нормально», а міжнародні спостерігачі підтвердять свою позицію, задекларовану під час першого туру виборів Президента України. «Адже на виборчих дільницях справді все спокійно і демократично», — підкреслив він і додав: люди вже стомилися від «крику і вереску» і їм потрібен спокій. В. Литвин виключив можливість повторення Майдану, бо, за його словами, «не можна ввійти двічі в ту саму воду».
Також В. Литвин зазначив, що після обрання нового Президента України його позиція як керівника парламенту не зміниться і буде прогнозованою, бо проблеми перед країною залишаються ті самі, незалежно від персони переможця.
* * *
Президент України Віктор Ющенко разом з дружиною Катериною Ющенко також узяв участь у повторному голосуванні на виборах Президента України. «Україна повинна навчитися проводити чесні, законні вибори. Тому завдання номер один для сьогоднішнього дня — продемонструвати самим собі, що ми можемо демократично передавати владу», — зазначив глава держави.