Зміни, внесені у закон про вибори Президента 3 лютого, — незаконні, а тому їх слід скасувати. З такою пропозицією виступив учора під час погоджувальної ради представник фракції БЮТ Андрій Кожем’якін. Наступним кроком, на думку депутата, має стати створення комісії, яка зайнялася б розслідуванням обставин, за яких непідготовлений документ без розгляду на комітеті потрапив у сесійну залу.
Зокрема, наголосив Андрій Кожем’якін, слід з’ясувати, хто саме підписав документ. Засідання, яке відбулося у середу, стало фактичним гвалтуванням Верховної Ради, підкреслив він. Адже парламент ще ніколи не розглядав законопроекти із такими грубими порушеннями. Народний обранець також поінформував, що в Східному регіоні на засіданнях чотирьох окружних комісій не допустили представників БЮТ. Мовляв, саме для того, щоб уможливити такі зловживання, і ухвалювалися так терміново згадувані зміни.
У відповідь на це Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що всі нововведення уже існують як закон. А відтак відмінити їх можна лише шляхом внесення закону про скасування закону. Водночас він підкреслив, що, незважаючи на порушення під час ухвалення змін до виборчого законодавства, БЮТ усе-таки брав участь у цьому процесі. Щоб подібних колізій не виникало надалі, необхідно остаточно ухвалити Регламент Верховної Ради, наголосив глава парламенту. Адже на певних поступках свого часу так само наполягали й бютівці, коли йшлося про внесення змін до бюджету або про фінансування Євро-2012. Натомість, Андрій Кожем’якін акцентував, що ухвалення Регламенту стане можливим лише після скасування змін, прийнятих у середу.
«НУ—НС» і Блок Литвина особливих зауважень до порядку денного на цей тиждень не висловили. А от комуніст Петро Симоненко серед низки інших документів, які, на думку його соратників по партії, потребують нагального розгляду, назвав законопроекти про мови та проведення референдуму з приводу вступу до НАТО. Представник Президента у Верховній Раді Ігор Попов звернувся із проханням надати особливу увагу проектам законів із пропозиціями глави держави, щоб завершити його діалог із парламентом.
***
Як зазначив під час брифінгу заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, є всі підстави сподіватися, що цього тижня Верховна Рада працюватиме плідно. Зокрема, він висловив сподівання, що народним обранцям вдасться розв’язати патову ситуацію, що склалася з виборами на місцях. І зробити так, щоб усі вони відбулися водночас — 30 травня. 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.