За попередніми даними Центральної виборчої комісії, на другому турі президентських виборів за результатами опрацювання 98,58 % протоколів за кандидатів на пост Президента України Віктора Януковича проголосували 48,61 % виборців, Юлію Тимошенко — 45,80 %. Не підтримали жодного із кандидатів 4,38 % виборців.
ЦВК не зафіксувала масових порушень виборчого законодавства, які могли б вплинути на хід голосування, хоча поодинокі прикрі інциденти траплялися. Це визнали й міжнародні спостерігачі. «Не виглядає на те, аби були якісь масові порушення», — заявив голова місії спостерігачів Європейського парламенту Павель Коваль, посилаючись на попередні висновки спостерігачів. «Другий тур президентських виборів був прозорим, і кандидат, який програв, повинен визнати переможця, — вважає глава делегації спостерігачів від Парламентської асамблеї Ради Європи Матіаш Ерші. — Переможець повинен бути прийнятий міжнародним співтовариством і українським суспільством, а той, хто програв, повинен визнати результати виборів».
Активність виборців під час другого туру президентських перегонів суттєво не відрізнялася від першого туру. Найактивніше взяли участь у голосуванні мешканці Тернопільської області — 77,78% виборців. У лідерах також Донецька та Волинська області — понад 75%, наймлявіше голосували в Закарпатській області — 56,37%. Загалом явка виборців по Україні становила 69,05%.
Випадки на виборчих дільницях, про які стали повідомляти до ЦВК, були від тривожних до курйозних. Зранку в день голосування ЦВК прийняла й розіслала по всіх виборчих комісіях роз’яснення щодо голосування вдома. Якщо під час першого туру виборів до людей, котрі не можуть самостійно дістатися виборчої дільниці, зі скринькою для голосування приходили троє членів дільничної виборчої комісії, то тепер це доручалося двом. Головним аргументом такого рішення було те, що в списку кандидатів у Президенти залишилося лише двоє. Але бютівці оскаржили роз’яснення ЦВК у Київському апеляційному адміністративному суді, котрий скасував ранкове рішення ЦВК щодо голосування вдома. Проте вже за декілька годин Вищий адміністративний суд України скасував рішення суду першої інстанції, відтак роз’яснення ЦВК залишилося в силі. Правом голосування вдома скористалося майже 4% громадян.
На першому брифінгу об 11 годині голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал повідомив про те, що в місті Лутугине на Луганщині о 9.45 надійшло анонімне повідомлення про замінування чотирьох виборчих дільниць. Вибухових пристроїв сапери так і не знайшли, зате, доки тривала перевірка, голосування на цих дільницях було заблоковано. «Це один із традиційних способів хуліганства, хоча масштаби трохи хвилюють», — сказав В. Шаповал. Згодом ці дільниці запрацювали у звичайному режимі. Напередодні та й безпосередньо у день голосування були також спроби ротації членів дільничних виборчкомів. Але вони вже не розглядалися, бо законом чітко визначено терміни подання відповідних звернень. «Нема таких виборів, де б порушень не було, — зауважив голова Центрвиборчкому. —  Але, сподіваюся, наші вибори доведуть, що в Україні вже досить давно вибори проводяться на належному рівні».
А ось у Скадовську на Херсонщині для однієї з працівниць дільничної виборчої комісії ніч виборів водночас стала і... першою шлюбною ніччю. Саме в цей день жінка вирішила одружитися.
Близько 14 години заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна оприлюднила дані про явку виборців станом на 11 годину — 17,45. Найактивніше голосували Луганська, Донецька, Миколаївська, Запорізька області, наймлявіше — на Закарпатті. До ЦВК продовжували надходити повідомлення про дрібні порушення: зокрема, в Лисичанську на Луганщині жінка схопила 10 бюлетенів і кинула їх у скриньку. А в одному із сіл Одещини в кабіні для голосування було знайдено ручку з чорнилами, що зникають. На жаль, трапилися і сумні випадки: на Івано-Франківщині від серцевого нападу помер секретар однієї з виборчих комісій, а один виборець побився з головою комісії через свою відсутність у списках виборців.
Станом на 15 годину явка виборців уже становила майже 50%. Секретар ЦВК Тетяна Лукаш повідомила, що надійшла інформація про замінування ще п’яти виборчих дільниць на Луганщині, яка не підтвердилася. «Є певна тенденція, спрямована на зниження явки виборців у цьому регіоні, бо це великі дільниці — 2—2,5 тисячі чоловік, а перевірка триває дві години», — сказала Т. Лукаш.
Після завершення голосування близько 23 години заступник голови ЦВК Андрій Магера повідомив, що явка виборців по Україні становить понад 69%, але дані про явку на той час надійшли ще не від усіх виборчих округів. «Не всі голови дільниць зацікавлені якнайшвидше надсилати дані до ЦВК, — зауважив А. Магера й повідомив, що ЦВК попереджає таких голів комісій у телефонному й телеграфному режимі. Але водночас він визнав: «Відбулися вибори демократично, масових порушень не було, хоча майже в кожному окрузі були дрібні порушення».
Учора голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал на брифінгу заявив, що вибори Президента України відбулися, і пообіцяв, що офіційні результати буде встановлено у визначений законом термін — до 17 лютого. Він констатував, що було проведено величезну організаційну роботу всіма організаторами виборів. Водночас глава Центрвиборчкому не виключив, що офіційні результати виборів можуть бути оскаржені в суді. За його словами, майже на кожних виборах їх результати оскаржували в суді. «Хотілося б, щоб цю традицію було порушено», — відзначив В. Шаповал.
Мешканці с. Кантівка Хмельницької області допомагають члену ДВК 196-го виборчого округу Олені Наконечній дістатися до виборців, які подали заявки голосувати вдома.
Обрали пострадянську стабільність замість європейської непередбачуваності
Зарубіжна преса уважно стежила за перебігом як передвиборної президентської кампанії в Україні, так і обох турів голосування. Тому вже вчора вранці закордонні газети вийшли не лише з повідомленнями про попередні результати, а з коментарями та прогнозами.
Польська «Газета виборча» у статті «Жити з Януковичем» пише: «Сьогодні повинна шокувати не перемога Віктора Януковича, а масштаб поразки помаранчевих. Незважаючи на великі надії та кредит довіри, вони не змогли навести лад у країні. Президент Віктор Ющенко, який скоро втратить свої повноваження, та прем’єр Юлія Тимошенко понесуть за це велике покарання. Немає сенсу шукати, хто з них винен більше. Обоє були символами змін. Учора українці обрали пострадянську стабільність замість європейської непередбачуваності. Ми не знаємо, чи втратила Україна свій шанс раз і назавжди. Сьогодні схоже на те, що країна знову безладно дрейфуватиме між Заходом та Росією. Можливо, Янукович нас здивує, хоча його промови поки що про це не свідчать. «Пріоритетом для України стане відбудова відносин з Росією», — запевнив він в інтерв’ю для «Санді телеграф». Якщо Янукович дотримуватиметься демократичних стандартів, не впроваджуватиме в країні путінських умов гри, стабілізує політичну ситуацію, проведе хоча б невеликі реформи, не відсторониться повністю від Заходу, то стане державним мужем».
Російська «Независимая газета» особливу увагу приділила обіцянкам кандидатів та тому, наскільки реально їх виконати Президентові України: «Обидва кандидати, відповідаючи на запитання, не раз обмовлялися, демонструючи незнання Конституції та законодавства або зневагу до юридичних основ державності. Тимошенко, наприклад, що коаліційного уряду в Україні не буде — Кабінет Міністрів формуватиметься за принципами «професіоналізму». Янукович обіцяв у разі перемоги запровадити другу державну мову — російську. Подібні питання не входять у сферу повноважень глави держави — без конституційної більшості у Верховній Раді вирішити їх неможливо. Не зупиняючись на деталях, обидва кандидати щедро обдаровували виборців економічними обіцянками, хоча ця сфера теж не належить до функцій та повноважень президента. У підсумку жоден з них так і не пояснив, за допомогою яких законодавчих механізмів, за рахунок яких людських та фінансових ресурсів кандидати мають намір виводити Україну з кризи. Тому виборці, як у першому, так і в другому турі, керувалися не програмними обіцянками кандидатів, а особистим емоційним ставленням».
Американська «Нью-Йорк таймс» намагалася спрогнозувати політику лідера Партії регіонів у разі його перемоги: «Якщо остаточний підрахунок підтвердить перевагу містера Януковича, це стане величезним докором помаранчевій революції, яка покликана була вивести країну з пострадянської моделі розвитку до європейської демократії, а натомість спричинила політичну та економічну нестабільність. Перемога містера Януковича також, очевидно, стане перемогою Москви, яка бореться з Заходом за сфери впливу на пострадянському просторі. Поки Янукович за допомогою американських політичних консультантів намагається позбутися іміджу проросійського політика, його дії свідчать про протилежне. Кремль знавіснів від наміру Києва вступити до НАТО, стверджуючи, що Захід порушує традиційні сфери впливу Москви, і містер Янукович готовий відмовитися від цих намірів».
Через п’ять років після Помаранчевої революції Україна готова знову повернутися до Росії — такий висновок після попередніх результатів робить французька «Фігаро»: «Прозахідний Тандем Ющенко—Тимошенко зійшов з рейок через постійні конфлікти між Прем’єром та Президентом». Натомість, за твердженням французьких журналістів, два основні питання розбрату між Києвом і Москвою протягом останніх років — вступу до НАТО та статусу російської мови — Віктор Янукович уже давно обіцяє вирішити.
«Євроньюс» повідомляє, що результати українського голосування знову порушують європейське питання. За словами аналітиків агенції, позиція Брюсселя нині дуже важлива, адже якщо питання можливості вступу України до Євросоюзу замовчується в Європі, то те саме не можна сказати про Росію, котра чітко дала зрозуміти, що хоче мати тісніші зв’язки з Києвом.
А британська «Таймс» стверджує, що після оголошення результатів екзит-полів Україна опинилася перед загрозою можливих політичних конфронтацій на вулицях. «Межа перемоги, однак, становить лише 3 відсотки, що відкриває шлях потенційним змаганням у судах та на вулицях в оголошеній кампанії з боротьби проти фальсифікацій». І якщо Юлія Тимошенко не зробить драматичний прорив найближчими днями, її запеклий конкурент скоріше за все переможе. «Такий результат — загадка для кожного, хто засліплений харизмою кандидата і її закликом здійснити прозахідні реформи. Особливо якщо порівнювати її з паном Януковичем, котрий бореться за те, щоб формулювати свої думки на публіці».
Чудовим поверненням дворазового Прем’єра назвав попередні результати українських виборів американський «Уолл-стріт джорнел». Пристрасті наростали ще до виборів, коли обидва кандидати звинувачували одне одного у планах масштабних фальсифікацій та обіцяли вивести прихильників на вулиці, пише видання. Однак «будь-яке продовження суперечок може підірвати молоду українську демократію та пролонгувати економічний параліч країни».
Пресу читали Анна БОЙКО і Тетяна ПАСОВА.